Svijet

Иранци се повукли из спорних налазишта у Ираку

БАГДАД - Иранске снаге дјелимично су се повукле са спорног налазишта нафте на територији Ирака, саопштиле су власти у Багдаду, што би могло да смири тензије у односима између двије земље.


 

Владин портпарол Али ал Дабаг изјавио је да се мања група иранских војника, која је прошле седмице заузела нафтну бушотину у граничној области Фака, удаљила, али да је још на територији Ирака.

"Иранска застава је спуштена. Иранске снаге повукле су се 50 метара, али још се нису вратиле тамо гдје су раније биле. Ирачка Влада је затражила да се војници врате на раније положаје", рекао је Дабаг.

Он је додао да ће заједничка ирачко-иранска комисија почети рад на демаркацији границе у пустињској области југоисточно од Багдада.

Криза на нафтној бушотини покренула је серију састанака и билатералних телефонских разговора. Багдад је затражио моментално повлачење страних војника, али истовремено не жели да угрози односе са сусједним Ираном.

Ирански министар спољних послова Манучер Мотаки и његов ирачки колега Хошијар Зебари су у синоћњем телефонском разговору указали на потребу да се састану да би "склопили билатералне граничне споразуме".

Цијене нафте у свијету јуче су порасле послије почетних медијских извјештаја да су иранске снаге заузеле једану ирачку бушотину.

Конфликт са Ираном, у коме већину становништва, као и у Ираку, чине шиитски муслимани, је веома осјетљиво питање за ирачке званичнике неколико мјесеци уочи парламентарних избора, који су заказани за 7. март.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog