Svijet

Слобода кретања и Божић у Витлејему

ВИТЛЕЈЕМ - Хиљаде хришћанских вјерника окупило се вечерас у Витлејему да би прославили Божић по грегоријанском каледару на мјесту рођења Исуса Христоса.


Прослава је почела традиционалним наступом извиђачког оркестра прије поноћне мисе у Цркви свете Катарине, недалеко од Цркве рођења.

Латински патријарх Фуад Твал предводио је годишњу процесију од Јерусалима до Витлејема. Он је рекао да је овом региону више од свега потребан мир.

„Не остварује се та жеља коју сви желимо и којој се надамо. Желимо мир“, рекао је патријарх након уласка колоне аутомобила на палестинску територију, послије проласка кроз капију добро чуване израелске баријере.

„Желимо слободу кретања, не желимо зидове. Не желимо ограде за одвајање“, додао је патријарх Твал.

Градоначелник Витлејема Виктор Батерсех такође је изразио жељу за миром.

Поноћна миса одржава се поред цркве која је изграђана око мјеста на коме је, како пише у Библији, Марија родила Исуса.

Око 300 хришћана старијих од 35 година из Појаса Газе добили су дозволу израелске војске да напусте ту територију и дођу у Витлејем на 24 часа, да би прославили Божић.

Очекује се да ће у наредних неколико дана Витлејем посјетити 15 000 туриста, у години у којој је забиљежена рекордна посјета од око 1,6 милиона људи.

Према изјавама палестинских званичника, само пет одсто новца који троше туристи остаје на палестинској територији, пошто већина посјетилаца одсједа у хотелима у Израелу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog