Svijet

У Багдаду 27 мртвих, 125 рањених

БАГДАД – У неколико бомбашких напада на чијој мети су били вjерници у ирачкој пријестоници Багдаду и граду Хила погинуло је најмање 27, а повријеђено 125 људи, навели су званичници.


У двострукој експлозији, која се десила на једној аутобуској станици у пријестоници провинције Бабил - Хила, где су се окупили шиитски вјерници уочи ирачког празника Ашуре, погинуло је најмање 13 људи, а повријеђена 74 човека.

Стотине хиљада шиитских вјерника упутило се у свети град Кербалу у централном Ираку, где ће у недељу присуствовати завршној церемонији обележавања Ашуре, 10-дневне жалости у знак сјећања на убиство унука пророка Мухамеда - имама Хусеина, у једној бици 680. године, послије које је услиједио расцјеп између шиита и сунита.

Неколико сати послије напада у Хили, експлодирала је бомба на једној сахрани у претежно шиитском дијелу Багдада и усмртила девет, а ранила 33 људи.

Још увек се не зна да ли су бомбаши мислили да нападају процесију Ашуре, јер су се шиитски вјерници самокажњавали мачевима и другим оружјем, како би показали своју посвећеност и жалост за имамом Хусеином.

Такође у Багдаду, у још једној експлозији бомбе убијено је пет шиитских вјерника, а рањено 18, рекли су званичници полиције и локалне болнице. Вjерници су били на путу за Кербалу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog