Svijet

Oбама: Умало катастрофа због људских и системских грешака

ХОНОЛУЛУ - Амерички предсједник Барак Обама рекао је да је за неуспјели бомбашки напад у путничком авиону изнад Детроита одговорна комбинација "људских и системских" грешака у безбједносним структурама.


Обама је коментар упутио након што је сазнао да су обавјештајне агенције имале информације којим је могао да се избјегне покушај бомбашког напада у путничком авиону, али те информације нису на одговарајући начин прослијеђене кроз руководеће системе.

Амерички званичници су саопштили да постоје и нове информације које указују на могућу "повезаност" између 23-годишњег Нигеријца Умара Фарука Абдулмуталаба и Ал каиде.

"Догодила се грешка у систему и ја матрам да је то у потпуности неприхватљиво. Комбинација људских и системских грешака узрок је потенцијалног катастрофалног кршења безбједносних мјера. Морамо извући поуку из ове епизоде и брзо исправити пропусте у систему, јер је ријеч о нашој безједности и људским животима", рекао је Обама на Хавајима, гдје са породицом проводи одмор за божићне и новогодишње празнике.

Амерички предсједник је нагласио да је Абдулмуталабов отац упозорио америчке дипломате у Абуџи да је његов син потенцијална пријетња, али да се он, упркос томе, укрцао у путнички авион носећи експлозив.

Амерички телевизијски канал Си-Ен-Ен, јавио је, позивајући се на неименовани извор да је извјештај у којем се наводе детаљи састанка Абдулмуталабовог оца и званичника Централне обавјештајне агенције (ЦИА) послат у сједиште агенције али није подијељен унутар организације.

Аналитичари истичу да ово није први пут да су слични обавјештајни пропусти "отворили врата терористичком нападу" . Они подсјећају да су се пред нападе на градове Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. године када је погинуло скоро 3 000 десиле сличне грешке.

Обама је наредио да се изврше двије ревизије о спријеченом нападу 26. децембра - прва о систему о забрани летења а друга по питању како је Абдулмуталаб успио да прође обезбјеђење на холандском аеродрому Схипхол и унесе експлозив у авион који је ишао за САД.

Амерички предсједник је захтјевао да му се први извјештаји доставе сутра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog