Svijet

Талибани преузели одговорност за напад у Карачију

ПЕШАВАР - Пакистански талибани повезани са Ал каидом преузели су одговорност за самоубилачки напад који је извршен у понедјељак у Карачију.


У нападу је погинуло најмање 43 људи, изјавио је Асматула Шахин један од њихових команданата у Јужном Вазиристану.

"Ми смо извршили самоубилачки напад у Карачију. Извршићемо и друге нападе, а посебно на владине установе", изјавио је Шахин.

Нападач самоубица активирао је експлозив током обиљежавања шиитског вјерског празника Ашуре у пакистанском граду Карачију. Према посљедњим информацијама, од експлозије су погинула најмање 43 лица, а више од 60 их је рањено.

Више од 50 000 шиита дефиловало је овом приликом улицама Карачија, поводом вјерског празника Ашуре, када се обиљежава убиство имама Хусеина прије седам вијекова.

Ово је био најсмртоноснији напад у Карачију од када је бомбаш самоубица напао бившу премијерку Беназир Буто послије њеног повратка из егзила 2007. године. Она је убијена заједно са још 139 људи два мјесеца касније, у октобру 2007. године.

Пакистан је распоредио десетине хиљада полицајаца и припадника паравојних снага на улице својих градова, страхујући од напада милитаната током вјерског празника.

У нападима милитанта од јула 2007. године убијено је више од 2 760 људи. САД воде најважнију борбу против Ал каиде управо у овој земљи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog