Politika

Јеремић о састанку у Сарајеву

БЕОГРАД - Са шпанским организаторима самита у Сарајеву постигнут је чврст договор да ће формат евентуалног учешћа привремених институција из Приштине бити у складу са Резолуцијом 1244, рекао Вук Јеремић.


Космет не може бити представљен као независна држава и Србија ни по коју цијену не одустаје од тог захтјева, поручио Јеремић.

Јеремић је истакао да није искључено да савјетодавно мишљење Међународног суда правде о легалности једностраног проглашења независности Косова и Метохије може бити прослијеђено Генералној скупштини УН већ током љета.

"Постигнут је чврст договор са шпанским организаторима, што нам је потврђено и приликом састанака са шефом италијанске дипломатије Франком Фратинијем у Београду и Анкони, да ће формат евентуалног учешћа привремених институција из Приштине у Сарајеву бити у складу са Резолуцијом 1244 уз присуство Мисије УН у Покрајини. Дакле, на начин који је у складу са нашом уставном позицијом везаном за Косово", рекао је Јеремић.

Истичући важност конференције која ће бити одржана у Сарајеву, посебно у свјетлу садашње кризе због које у "одређеним дијеловима ЕУ расте скептичност према наставку процеса проширења", Јеремић је додао да ће Србија учинити све што може да конференција буде успјешна, и изразио наду да ће се представници Приштине, ипак, одлучити да на њој учествују.

Јеремић је, међутим, нагласио да Србија од свог захтјева да Космет никако не може бити представљен као независна држава "неће одустати ни по коју цијену".

"То за нас представља црвену линију и у правном и у политичком смислу, црвену линију коју никада нећемо прећи. Која год формула на крају буде примјењена, Приштина, за разлику од Србије, не може бити представљена као суверена држава. Ни у Сарајеву, нити било где на другом мјесту", истакао је шеф српске дипломатије.

"Већ колико сутра, на сједници Савјета безбиједности УН, то ће бити очигледно. Србија ће наступити самостално иза табле на којој пише име наше земље, док ће представник привремених институција из Приштине наступити у пратњи шефа УНМИК-а Ламберта Занијера и на његовој табли ће писати само његово име и презиме", додао је Јеремић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog