Društvo

Интерпол: Ухапшен кључни човјек ''Пинк Пантера''

ЛИОН - Генерални секретаријат Интерпола потврдио је хапшење кључног човјека једне од најпознатијих свјетских криминалних група "Пинк Пантер" која је опљачкала низ златара од Токија, Париза до Лондона, црногорског држављанина Радована Јелушића (39).


"Ово хапшење, које је услиједило мање од двије седмице након хапшења другог члана `Пинк Пантера` из Црне Горе јасно показује ефикасан рад полиција које се баве истрагом ове банде оружаних пљачкаша, а посебно полиција Црне Горе и Италије у овом случају", изјавио је извршни директор Интерпола Жан Мишел Лубутен.

Интерпол не наводи када је Јелушић ухапшен, али италијански лист "Коријере дела сера" у свом онлајн издању пише да су агенти италијанске полиције ухапсили Јелушића у уторак у Риму. Приликом хапшења Јелушић је код себе имао лажни хрватски пасош.

Његов идентитет потврђен је упоређивањем отисака прстију и фотографија, саопштио је Интерпол.

"Јасно је да са повећањем броја информација до којих долази Интерпол и његова мрежа од 188 држава чланица истовремено расте број лоцираних, идентификованих и ухапшених чланова криминалне групе `Пинк Пантер`", рекао је Лубутен.

Прије двије седмице на граници Србије и Црне Горе ухапшен је Бојан Вучковић (24), Јелушићев сарадник и члан "Пинк Пантера". Аустријске власти тражиле су Вучковића због оружане пљачке у Бечу.

За Јелушићем је црвену потјерницу, осим Кипра, расписало и неколико чланица Интерпола. Он је био главни осумњичени за пљачку златаре у токијској четврти Гинза 2007. године.

Због пљачке драгуљарнице у Токију, због које је сада ухапшен Јелушић, пред Посебним одјељењем Вишег суда у Београду на затворске казне прошле године је осуђено троје српских држављана - Александар Радуловић, Ђорђије Рашовић и Снежана Панајотовић.

На Интерполовој потјерници је још и Карловчанин Предраг Ловрић (38) као припадник исте групе, за којим је потјерницу расписао Лихтенштајн.

Интерпол је у сједишту у француском граду Лиону формирао посебан пројекат "Пинк Пантер".

Сумња се да штета, коју је банда "Пинк Пантер" починила у својим пљачкашким походима у протеклих десет година, износи више од 250 милиона евра.

Британска полиција је надјенула овој групи име послије њихове пљачке у кварта Мејфер у Лондону 2003. године, када су вриједан дијамант пронашли сакривен у креми за лице, као у једном од популарних филмова Блејка Едвардса "Пинк Пантер".

Суд на Кипру осудио је у априлу на девет мјесеци затвора једног Црногорца, припадника групе, за којим су трагали Шпанија, Бахреин, Јапан и Уједињени Арапски Емирати.

Троје српских држављана, који су оптужени да припадају овој групи, осуђени су у септембру исте године у Француској на казне затвора од шест до 15 година.

Ова група раније је била практично недодирљива алијанса лопова скупљених из паравојних кругова бивше Југославије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog