Svijet

Бразилски предсједник: Средиће се спор са Ираном

ТЕХЕРАН - Предсједник Бразила Луиш Инасио Лула да Силва „оптимиста” је по питању рјешавања спора око нуклеарног програма Ирана, рекли су његови сарадници који га прате у посјети Техерану.


„Предсједник је оптимиста по питању разговора о нуклеарном досијеу. Преговори су у току и треба сачекати крај разговора” да би се оцијенио биланс посредовања Бразила између Ирана и међународне заједнице, рекао је један неименовани члан бразилске делегације.

Лула се данас састао са иранским предсједником Махмудом Ахмадинеџадом, а у првим саопштењима после сусрета није поменуто питање нуклеарног програма.

Један неименовани учесник разговора двије делегације, потврдио је, међутим, да се о нуклеарном спору разговарало и да је то питање један од важних мотива посјете бразилског предсједника Техерану.

Изненадну посјету Техерану најавио је и премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган, а иранско Министарство спољних послова оцијенило је да је та посјета „знак напретка у преговорима о нуклеарном програму”.

Бразил и Турска, несталне чланице Савјета безбједности УН, противе се увођењу санкција Ирану, и покушавају да убиједе Техеран да предложи конкретне мјере за рјешење спора за међународном заједницом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog