Politika

Антић: Односи Сарајева и Београда не смију на штету Српске

БАЊА ЛУКА - Сарајево и Београд треба да буду у најбољим односима, али такви односи су суштински немогући уколико Република Српска трпи било какву штету, изјавио је историчар и предсједник Напредног клуба из Београда Чедомир Aнтић.


Антић је рекао да као грађанин није задовољан "слабошћу и неначелношћу политике владе Србије, јер у њој нема много идеје, програма и озбиљности, осим кад је ријеч о непосредној политичкој користи владајућих странака", а та корист је, како је рекао, блиско повезана са европским интеграцијама и страним кредитима.

"Судбина Милошевићевог режима, посебно послије 1995. и 1999. године, треба да нас подсети и да би било какво поигравање сувереним правима српског народа у региону, дугорочно врло штетило не само нашим националним интересима него и каријерним интересима оних који су на власти", истакао је Антић.

Коментаришући истанбулску декларацију, Антић је рекао да је србијански предсједник Борис Тадић начинио неколико озбиљних грешака занемарујући уставну природу Предсједништва БиХ, декларативно подржавајући Савјет за провођење мира и што је као председник војно неутралне државе подржао улазак друге државе у НАТО.

"Мислим да је тиме пре свега нанео штету себи. По повратку у Београд јавно је изјавио да је опозиција супростављена Уставу и систему. Мислим да је реч о неозбиљности која би могла да буде кажњена на изборима. Можда је председник Тадић већ предуго на власти? Чињеница да је садашња власт у Србији успела да креира сопствену опозицију не би требало да јој улива превелику сигурност", оцијенио је предсједник Напредног клуба.

На питање колико су данас близу, односно колико су појединачно удаљене БиХ, Србија и остале земље региона од евроатлантских интеграција, Антић је рекао да Србија врло удаљена од атлантских интеграција.

"Наш прагматични интерес требало би да буде ступање у НАТО. Ипак, после рата НАТО-а против Србије, његове борбе за независност Косова и Метохије и против српског народа у РС није лако бити прагматичан. Што је најгоре, после обмана челника НАТО-а да се боре за заштиту Aлбанаца са Косова и Метохије, а не за стварање њихове етнички чисте државе, већина грађана Србије отворено је и чврсто противна НАТО-у", нагалсио је Антић.

Према његовом мишљењу, многе од препрека које су стављене на пут Србије и БиХ ка ЕУ су вјештачке.

"Не бих волео да нас приме у ЕУ на начин на који су примљени Бугарска и Румунија. Нажалост, политичари и сиротињ

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog