Društvo

Спомен плоче у Тузли и Сарајеву наредне године

БАЊА ЛУКА - Постављање спомен-плоча на мјестима страдања припадника ЈНА у Тузли и Сарајеву могло би се очекивати идуће године јер представници власти и невладиног сектора Републике Српске неће одустати од ове намјере.


Предсједник Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић каже да је сасвим очекивано да ће прве реакције из Федерације БиХ /ФБиХ/ бити негативне, али да сматра да је наредна година зрела да буду постављене спомен-плоче.


Он је истакао да ова организација даје пуну подршку намјерама Владе РС да у Тузли и Сарајеву постави спомен-плоче.

Према његовим ријечима, постављањем спомен-обиљежја одаје се дужно поштовање према свим жртвама рата, али се показује међународној заједници да је на овим просторима страдао и српски народ, а не само бошњачки, какав је дугогодишњи сценарио пласиран из Сарајева.

"Ми смо још прошле године прослиједили захтјев сарајевским и тузланским властима да нам одобре постављање спомен-плоча. Међутим, до сада нисмо добили одговор", навео је Митровић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације РС Михајло Парађина сматра да обиљежавање годишњица злочина и постављање спомен-обиљежја представља корак напријед у циљу доказивања истине и приказивања одговорних.

"Спремни смо да организујемо форуме и конференције о страдањима припадника ЈНА како би се што више говорило о томе и како би до међународних званичника дошле такве информације. Ћутањем нећемо ништа постићи и зато треба јавно тражити одговорност починилаца злочина", поручио је Парађина.

Више од стотину грађана и званичника РС у суботу је на Брчанској малти у Тузли, први пут на мјесту злочина, одало помен војницима ЈНА страдалим у "Тузланској колини" 15. маја 1992. године. На мјесту злочина прислужене су свијеће и положене бијеле руже, након чега је служен вјерски обред, чиме је на миран и достојанствен начин упућена јасна порука да се на Брчанској малти у Тузли прије 18 година десио злочин у којем су страдала најмање 92 припадника ЈНА.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog