Politika

Савјет безбједности расправља о Космету и БиХ

ЊУЈОРК - Савјет безбједности Уједињених нација размотриће на данашњој сједници ситуацију на Косову и Метохији и у Босни и Херцеговини.


У последњем извјештају из априла генерални секретар Бан Ки Мун је изразио забринутост због могућег повећања напетости на сјеверу Косова и истакао да је подршка Мисији УН од кључног значаја за стабилност у покрајини.

„Забринут сам због могућности повећања напетости на северу Косова уколико влада у Приштини не буде спроводила своју стратегију за северно Косово транспарентно и кроз дијалог с локалним заједницама и другим релевантним странама”, наведено је у његовом редовном тромјесечном извештају Савјету безбједности УН.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић је у интервјуу Танјугу, уочи одласка на сједницу у Њујорку, рекао да је претходни извјештај „детаљно проучен” и да ће Србија током сједнице „указати на све пропусте” у том документу.

„Нажалост, ситуација на терену се од последњег извештаја генералног секретара прилично погоршала - пре свега када је реч о положају Срба и другог неалбанског становништва у покрајини. Детаље о томе ћемо изнети на седници. По свему судећи, дискусија на Савету безбедности ће бити изузетно напета, с обзиром да веома лако може да се деси да то буде последња сједница пред изношење мишљења Међународног суда правде”, рекао је Јеремић.

Генерална скупштина УН је у октобру 2008. прихватила захтјев Србије да Међународни суд правде у Хагу донесе савјетодавно мишљење да ли је једнострано проглашење независности Косова и Метохије, у фебруару те године, било у складу са међународним правом.

На претходној сједници Савјета безбједности УН у јануару, предсједник Србије Борис Тадић је оценио да би 2010. могла бити година у којој ће за Косово и Метохију бити пронађено решење у складу са међународним правом и у правцу доприноса остварењу заједничких приоритета, као што је чланство у Европској унији.

Предсједник Тадић је, такође, истакао да се показало да је самопроглашена независност Косова била само још један од неуспјешних покушаја да буду наметнута једнострана рјешења.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog