Društvo

Церићу, не долази у Сребреницу, ти си бивши удбаш

САРАЈЕВО - Ријасет Исламске заједнице у БиХ добио је захтјев да комеморацији у Поточарима 11. јула не присуствује поглавар ове вјерске заједнице у БиХ Мустафа Церић, али не жели да га коментарише, речено је Срни у овом вјерском тијелу.


У служби за информисање Ријасета Исламске заједнице у Сарајеву речено је Срни да су добили захтјев Организационог одбора за обиљежавање годишњице страдања Бошњака 11. јула, али за сада немају било какве изјаве у вези са овим питањем.

На састанку Организационог одбора одржаном 13. маја било је и примједби на то да вјерски обред приликом укопа ексхумираних служи Церић, након што су у јавност доспјеле сумње да је био сарадник УДБ-е, тајне цивилне полиције у доба некадашње Југославије.

На пораталу "Јавно" објављени су докази да је Церић био сарадник УДБ-е под кодним именом "Везир".

Имена многих имама Исламске вјерске заједнице, укључујући и документе који потврђују њихову сарадњу са УДБ-ом могу се наћи у књизи "Чувати Југославије - сарадници УДБЕ у БиХ - Муслимани", аутора Иван Бешлића.

Предсједник сребреничког СДП-а Хакија Мехољић, који 11. јула у Меморијалном центру у Поточарима треба да укопа ексхумираног оца и брата, затражио је да се Одбор изјасни о његовом захтјеву да вјерски обред, приликом укопа идентификованих посмртних остатака, тог дана не предводи Церић.

Мехољић је рекао да он и породице настрадалих имају право да бирају ко ће предводити вјерски обред приликом укопа њихових најближих сродника, те најавио да ће организовати посебно клањање џеназе за свог оца и брата 11. јула, уколико вјерски обред буде предводио Церић.

Ибран Мустафић, пријератни предсједник Извршног одбора општине Сребреница, пријератни посланик СДА у Скупштини БиХ и аутор књиге "Планирани хаос", предложио је да се укоп настрадалих 1995. године обави уз војне почасти, истичући да је у дилеми да ли ће дозволити укоп идентификованог брата ако се то не обезбиједи и ако вјерски обред буде предводио Церић.

У Меморијалном центру у Поточарима сваке године 11. јула одржава се комеморација у знак сјећања на Бошњаке страдале јула 1995. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog