Društvo

И Хелсиншки одбор Србије напустио КОРЕКОМ

БЕОГРАД - Хелсиншки одбор за људска права у Србији саопштио је данас да напушта Регионалну комисију за утврђивање чињеница о ратним злочинима (РЕКОМ) након озбиљне расправе између чланова и запослених на основу које је закључено да Хелсиншки одбор не може да има одговарајућу улогу у овом пројекту.


У образложењу одлуке из овог одбора наведено је да је "приступ РЕКОМ-а, мада методолошки легитиман, недовољно свеобухватан".

Извршни директор Хелсиншког одбора за људска права у Србији Иван Кузминовић рекао је данас да Хелсиншки одбор више не жели да учествује у активностима РЕКОМ-а, али да не жели ни да га руши.

Он није хтио да у изјави за Срну детаљније објасни разлоге иступања те организације из РЕКОМ-а.

Кузминовић није навео колико чланова РЕКОМ тренутно има, објаснивши да "једни у њега улазе, а други излазе".

Из РЕКОМ-а, односно КоРЕКОМ-а (Коалиције за РЕКОМ) у марту је већ иступио и Хелсиншки одбор за људска права у Републици Српској, који је тада као образложење за овај чин навео "континуирано кршење статута и доношење низа својевољних одлука и нетранспарентног управљања процесом".

У образложењу је наведено да су "водеће особе Коалиције у потпуности игнорисале препоруке партнерских организација из БиХ".

Коалиција за РЕКОМ је невладина организација која окупља удружења породица жртава ратова на простору бивше СФРЈ, као и, како је наведено на интернет сајту те организације, "појединце и појединке из региона екс ЈУ", а једна од водећих особа Коалиције је Наташа Кандић, предсједница невладине организације Фонд за хуманитарно право из Београда.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog