Politika

Грегоријан против измјена закона о ОСБиХ

САРАЈЕВО - Замјеник високог представника у БиХ Рафи Грегоријан оцијенио је да би предложене измјене и допуне Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, које су тренутно у процедури пред Парламентарном скупштином БиХ имале погубан ефекат на реформу одбране и ОС БиХ.


Поменуте измјене би, сматра Грегоријан, онемогућиле ОС БиХ да се припреме за Акциони план за чланство у НАТО.

О предложеним амандманима Грегоријан је данас разговарао са министром одбране БиХ Селмом Цикотићем, са којим је подијелио противљење оваквим рјешењима, напомињући да су и Савјет министара БиХ, начелник Заједничког штаба ОС БиХ Миладин Милојчић и командант НАТО штаба у Сарајеву Џон Булард, такође, званично изразили своје противљење овим амандманима.

Грегоријан је рекао да поздравља чињеницу да парламентарци желе помоћи војницима, али да предложене измјене и допуне нису начин да се то постигне.

"Противим се овим амандманима зато што би они нанијели штету у погледу спремности, онемогућили потребним млађим и боље образованим регрутима да постану припадници ОСБиХ, одузели потребна финансијска средства за обуку и модернизацију, те на крају не би заиста помогли бившим војницима", рекао је Грегоријан.

Он је упозорио да ОС БиХ не могу бити посматране као добротворна или социјална институција, већ да морају бити обучене, опремљене и спремне да одмах реагују и одговоре на индивидуалне и колективне потребе земље у погледу безбједности, саопштено је из ОХР-а.

Грегоријан је подсјетио да је прије истека његог мандата Комисија за реформу одбране у децембру 2005. године предложила да Парламентарна скупштина БиХ размотри могућност да путем одвојеног закона осигура финансијску помоћ и програме обуке за запослење за бивше војнике.

"У међувремену, НАТО је формирао фонд за помоћ војницима како би се вратили цивилном животу. Ако парламентарци заиста желе помоћи војницима, онда је то прави начин да то ураде, а не путем амандмана на Закон о служби у ОСБиХ, који би могли бити у супротности са одредбама Закона о одбрани који се односе на активности за приступање НАТО-у", истакао је Грегоријан.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog