Svijet

Медведев у посјети Украјини: Коначно имамо партнера

KИЈЕВ - Руски предсједник Дмитриј Медведев склопио је јуче серију споразума са украјинским руководством током своје прве званичне посјете овој земљи.


Медведев и његов украјински колега Виктор Јанукович постписали су споразуме из области граничне демаркатије, сателитске навигације и банкарског сектора.

"Коначно имамо доброг украјинског партнера. Веома је важно када партнер држи своју ријеч и када није представник промјењивих политичких интереса, него стратешких интереса своје земље", рекао је Медведев.

Јанукович је на фебруарским изборима поразио прозападно оријентисане лидере наранџасте револуције и одмах кренуо у акцију поправљања односа са Москвом, након њиховог нарушавања у посљедњих неколико година.

Медведев и Јанукович такође су објавили заједничко саопштење о безбједности у региону.

"Двије стране договориле су се да активно развијају билатерални дијалог и консултују се у вези са безбједносним питањима у региону Црног мора", наводи се у саопштењу у којем је упућен позив свим заинтересованим странама да се укључе у разговоре.

У тексту се позива на ширење сарадње између руске црноморске флоте и украјинске морнарице.

Јанукович је рекао да њихово успостављено пријатељство неће бити кориштено против интереса других земаља, него за заштиту интереса Русије и Украјине.

Медведев сутра завршава дводневну посјету Украјини.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog