Društvo

Приједлог забране усклађен са Уставом

САРАЈЕВО - Уставноправна комисија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ усвојила је данас закључак да је Приједлог закона о забрани ношења одјеће која онемогућава идентификацију, чији је предлагач посланик у Представничком дому парламента БиХ Драго Калабић, усклађен са Уставом и правним системом БиХ. 


Усвојен је и закључак да су Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о полагању правосудног испита у БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ, те Приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године, чији је предлагач Привремена комисија за припрему овог Приједлога закона, усклађени са Уставом и правним системом БиХ.

Комисија је дала позитивно мишљење о Извјештају о заштити личних података у БиХ за 2009. годину, чији је подносилац Агенција за заштиту личних података у БиХ и примила к’ знању Информацију о раду Тужилаштва БиХ саопштено је из Парламентарне скупштине.

Комисија је на данашњој сједници подржала Приједлог измјена и допуна Кодекса понашања посланика и делегата у Парламентарној скупштини БиХ.

У вези са захтјевом Агенције за поштански саобраћај БиХ за аутентично тумачење једног члана Закона о поштама БиХ, усвојен је закључак да је норма јасна и да аутентично тумачење није потребно.

На данашњој сједници разматрана је и Информација о активностима УСАИД-а и Мисије ОЕБС-а у БиХ о Програму подршке парламентима, са посебним освртом на организовање стручног савјетовања "Обезбјеђење идентичних прописа у службеним језицима у БиХ".

Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на сједници 19. маја није утврдила усклађеност Приједлога закона о забрани ношења одјеће која онемогућава идентификацију, са Уставом и правним системом БиХ.        Против усклађености са Уставом и правним системом гласали су чланови Комисије из СДА и Странке за БиХ, уздржани су били чланови из ХДЗ-а и ХДЗ-а 1990, док су чланови Комисије из СНСД-а једини сматрали да постоје уставне основе за доношење оваквог закона.

Повезан текст

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog