Премијера комада младе бањалучанке Шљивар "Пошто паштета?"

БЕОГРАД - Драмски првенац Тање Шљивар, “Пошто паштета?” премијерно ће бити изведен данас на малој сцени Атељеа 212.


Комад (чији наслов је инспирисан пјесмом “Забрањеног пушења” из осамдесетих година прошлог вијека) донео је 23-годишњој списатељици афирмацију и прва, али значајна признања.

Млада ауторка из Бањалуке драматургију је завршила на ФДУ у Београду као студент генерације. За најбољу дипломску драму припала јој је награда “Слободан Селенић”, док је другу, с Михизовим именом, добила за укупно досадашње стваралаштво. “Пошто паштета?”, између осталог, ушла је и у селекцију сто двадесет најбољих европских драма у протекле двије године, па је тако одабрана и за публикацију Европске театарске конвенције.

У глумачкој подјели су Зијах Соколовић, Александра Јанковић, Катарина Жутић, Наташа Тапушковић, Никола Јовановић, Владислав Михаиловић и Јаков Јевтовић. Сценогаф је Дарко Недељковић, костимограф Маја Мирковић, а композитор Ирена Поповић.Писац - Тања Шљивар

- Тема јесте друштвено ангажована, с јаком политичком позадином, али је ово прије свега прича о љубави - објашњава Тања Шљивар. - Тачније, о немогућности неких људи да љубав осјете и да је узврате онима који им их без икаквих “рестрикција” дају. Та особа је Славица Радић (касније Еклстон), поријеклом из Маглаја, која је напустила завичај и отиснула се у свијет. Прича је и гротескна и бизарна: о вези манекенке и месара... У писању веома ми је важан језик,локални начин на који ликови говоре,то наше “гутање” гласова. Ипак, менталитет није у првом плану. Има ту босанског хумора, и наравно, ијекавице, које ни у будућности немам намјеру да се одрекнем.

(В. Новости/Фронтал)

Komentari
Blog