Vijesti

Garapija zatražio zaštitu nakon svjedočenja o zločinima "Ševa"

Bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti MUP-a BiH Edin Garaplija, nakon što je svjedočio u Haškom tribunalu gdje je iznio saznanja o djelovanju zločinačke jedinice "Ševe", pisanim putem je zatražio zaštitu od Ministarstva bezbjednosti BiH, saznaje "Dnevni avaz".

Garapliju su kontaktirali i iz Odjeljenja za zaštutu svjedoka Haškog tribunala, čiji je svjedok bio u procesu koji se vodi protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, piše ovaj list.

Isti izvor navodi da se Garaplija ne osjeća sigurno, s ozbirom na to da su mnogi od aktera čije se ime dovodi u vezu sa zločinima "Ševa", a čija je imena pomenuo tokom svjedočenja u Hagu i danas živi i na slobodi.

Dodatnu zabrinutost Garapliji su izazvala i dešavanja u noći sa četvrtak na petak, 7. i 8. februara, nekoliko časova nakon što je dao iskaz u Hagu.

Nepoznati počinioci su, saznaje list, tu noć otvorili haubu njegovog privatnog vozila, a već u ponedjeljak, 11. februara, mu je preneseno "da znaju koja vozila vozi". Garaplija je sve to shvatio kao nedvosmislenu poruku da se pripazi.

Garaplija je 7. februara svjedočio na suđenju Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu, kada je rekao da je jedinica "Ševe" počinila mnoge zločine za koje su bili okrivljeni Srbi.

Informacije o djelovanju "Ševa" dobio je od vođe jedinice Nedžada Herende sredinom 1996. godine, kada je Herenda uhapšen i ispitivan u službenim prostorijama Agencije za istraživanje i dokumentaciju.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog