Vijesti

Iz drugih medija (ATV,Vijesti): Medalja "Gavrilo Princip za hrabrost, Republika Srpska" prodaje se na PIK.ba (VIDEO)

Zbog neimaštine ratni veteran Veljko Vukman iz Kneževa traktor koji je kupio dijelom je otplatio medaljom za hrabrost zasluženoj u ratu. Medalja na kojoj piše "Gavrilo Princip za hrabrost, Republika Srpska" završila je na internet pijaci. Prilog Centralnih vijesti Alternativne televizije.

NOVINAR SLAVIŠA BAJIĆ; Da li ste se nekad zapitali koliko košta hrabrost? Tristo maraka. Bar prema podacima sa sajta pik.ba. Tamo se prodaje ni manje ni više nego medalja za hrabrost Republike Srpske. Dragiša Stanić iz Galjipovaca kod Prnjavora očekuje dobru cijenu. Čuo je da kolekcionari ratno ordenje cijene kao veoma traženu robu – tako da je svoju medalju sa likom Gavrila Principa odlučio da proda.

DRAGIŠA STANIĆ: A nema veze ljudino imaš ti koliko hoćeš toga na zapadu. Hitlerove medalje prodaje se samo je to skupo. To ljudi koji skupljaju, značke ovo ono knjige te. Na tim pijacama prodaje se znači. Vidiš sam od ove vojske jugoslovenske, sve to se prodaje

NOVINAR SLAVIŠA BAJIĆ; A priča o medalji koja je na prodaju vuče korijene malo dalje od Prnjavora. Stanić medalju nije dobio zbog ratnih zasluga, nego prodavajući traktor. Ratni veteran Veljko Vukman iz Kneževa Staniću nije mogao da isplati čitav iznos za kupljeni traktor - pa mu je uz novac dao i medalju za hrabrost. Vukman je orden dobio kao stoodstotni invalid druge kategorije, dva puta ranjavan. Teška situacija i besparica natjerala ga je na ovakav potez. Došlo je, kaže, vrijeme da se i hrabrost prodaje.

VELJKO VUKMAN

Došla kriza i moro sam da dadnem. Kupovo od njega neki traktor da radim. Nisam imao para i dadnem mu to, eto ti. Prodavaću sve što imam. Možda i kuću moraću uložiti da se liječim.

NOVINAR SLAVIŠA BAJIĆ: Zlatna i srebrna medalja za hrabrost dodjeljuju se pripadnicima Vojske Republike Srpske koji su u borbi izvršili jedno ili više djela a kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost. Vukman kaže da mu hrabrost treba za neke druge stvari jer proljetna sjetva, samo što nije počela.

 

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog