Vijesti

Putin pozdravio odluku Amerike da odgodi lansiranje balističke rakete

HANOVER - Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozdravio je danas odluku Vašingtona da odgodi lansiranje balističke rakete, radi izbjegavanja dodatne napetosti na Korejskom poluostrvu.

"Mislim da su SAD učinile važan gest. Oni su stopirali testiranje balističke rakete.To moramo pozdraviti", izjavio je Putin novinarima prilikom posjete industrijskog sajma u Hanoveru sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel.

Putin je izjavio da se nada da će ovaj gest uočiti ruski partneri, uključujući i Sjevernu Koreju, te da će se svi zajedno tragati za rješenjem problema.

"Još postoji opasnost od eskalacije krize sa Sjevernom Korejom. Katastrofa u Černobilju 1986. godine mogla bi da izgleda kao dječja igra u odnosu na potencijalni nuklearni sukob na Korejskom poluostrvu“, precizirao je Putin.

Vašington je juče saopštio da odlaže testiranje interkontinentalne rakete, planirane za ovu sedmicu, kako bi se izbjegao porast tenzija sa Sjevernom Korejom.

Testiranje je odloženo zbog bojazni da bi Sjeverna Koreja taj čin mogla pogrešno da protumači.

Testiranje interkontinentalne rakete "minitmen 3" trebalo je da bude obavljeno ove sedmice u kalifornijskoj bazi Vandenberg, ali će, najvjerovatnije, biti odgođeno za maj.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog