Vijesti

Nadareni Prijedorčanin izabran među sedam najboljih za studije u Gracu

PRIJEDOR - Neven Crnić /19/ iz Prijedora, đak ovdašnje muzičke škole "Savo Balaban", odabran je između više od 40 kandidata iz cijelog svijeta među sedam najboljih koji će studirati solo pjevanje na prestižnom Kunstuniverzitetu u Gracu.

Crnić je jedini đak prijedorske muzičke škole koji je odmah po završetku srednje škole upisao muzičku akademiju u Austriji.

"Bilo je jednostavnije nego što sam očekivao. Prijavio sam se, položio teoretski dio koji je uslov da izađete na pjevački dio, onda sam pjevao jednu Donicetijevu ariju i dvije Šubertove solo pjesme i položio prijemni ispit", rekao je Crnić novinarima u Prijedoru.

Mladi bariton kaže da živi u studentskom domu i da, kao student iz zemalja koje nisu članice EU, ima pravo da radi deset sati sedmično, te da ga trenutno školuju roditelji, ali da će se prijaviti na konkurse za stipendije na koje ove akademske godine nije mogao budući da je u Austriji počeo studirati u januaru.

"U ovom semestru imam italijanski i njemački jezik, teoriju muzike, pjevanje i klavir. Sviđa mi se tamošnji princip rada, jezik brzo učim i svakom ko se bavi pjevanjem preporučio bih da okuša svoju sreću u kolijevci ozbiljne muzike", dodao je Crnić.

Profesor crkvene muzike, pojanja, hora i harmonike Aljoša Novaković rekao je da mu je Neven bio četiri godine učenik u prijedorskoj srednjoj muzičkoj školi i član Srpskog pravoslavnog crkvenog pjevačkog društva "Vila" Prijedor, ostvarujući na oba polja jednako dobre rezultate.

"Neven ima visok kvalitet glasa i odlične pjevačke mogućnosti. Mi ovdje možemo stvoriti dobru podlogu i Prijedor jeste rasadnik talenata solo pjevanja, ali su im, pored rada i upornosti, za dalje usavršavanje potrebni veliki centri u inostranstvu", naveo je Novaković.

Direktor Muzičke škole "Savo Balaban" Prijedor Gojko Rađenović rekao je da je u 15 generacija maturanata ove škole bilo sjajne djece i "muzičara od glave do pete" i da ih oko 80 odsto upisuje muzičke akademije u BiH i u Srbiji.

"Imamo đaka koji u nemogućnosti da odmah upišu studije u inostranstvu, bilo zbog nedostatka novca ili zbog nepoznavanja jezika, najprije upišu neke od ovdašnjih akademija, pa se poslije nekog vremena prepišu u inostranstvo", kazao je Rađenović Srni.

On je dodao da je Neven Crnić ima prirodnu boju glasa i da je bio aktivan na svim područjima.

"Kako je odrastao i sazrijevao, preporučili smo njegovim roditeljima da školovanje nastavi u inostrantsvu, u sredini u kojoj će moći živjeti od svog pjevanja i moći dobijati uloge koje mu pripadaju", kazao je Rađenović.

On je pojasnio da je operska scena u BiH nerazvijena, da opera postoji samo u Sarajevu, a da istovremeno akademije iz godine u godinu proizvode solo pjevače kojima je ovo malo tržište prezasićeno.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog