Region

Detalji nezapamćenog zločina: Ubio trinaestoro rođaka

Nezapamćen zločin dogodio se juče u selu Velika Ivanča, nadomak Mladenovca. Pet porodica koje su živjele u pet kuća, jedni do drugih, postale su žrtve masovnog ubice.

Ljubiša Bogdanović (60) usmrtio je trinaest osoba – šest muškaraca, šest žena i jedno dvogodišnje dijete. Među ubijenima koji su Bogdanovićevi rođaci su i njegov sin Branko (42) i majka Dobrila (83). On je pucao i u suprugu Javorku (60), koja se nalazi u beogradskom Urgentnom centru.

Bogdanović je svoje žrtve usmrtio oko pet časova dok su spavali, pištoljem, hicima u glavu. Najmlađi ubijeni su supružnici Goran (23) i Jovana Despotović (21) i njihov dvogodišnji sin, čijem je krštenju prisustvovao prije samo nekoliko mjeseci.

Poslije masakra Ljubiša Bogdanović je pokušao da presudi sebi hicem u glavu. On se nalazi u Urgentnom centru u Beogradu i njegovo zdravstveno stanje je kritično.

O motivu ovog stravičnog događaja za sada se samo nagađa. Bogdanović nije imao policijski dosije, a za pištolj kojim je počinio ovo masovno ubistvo imao je dozvolu za držanje od 1981. Učestvovao je na ratištu u Slavoniji 1991. godine. Nije bio psihijatrijski bolesnik.

Kuća Ljubiše Bogdanovića i njegovih rođaka nalazi se van centra Velike Ivanče. Riječ je zapravo o donjem dijelu zaseoka Prevala, a ulica u kojoj se dogodio masakr je Stublina, do koje se stiže zemljanim putem. Bogdanović i rodbina, koju je ubio, žive na jednoj padini u skoro odvojenom dijelu od ostatka sela, u kućama jedni do drugih.

Prema prvim informacijama sa mjesta događaja, on je prvo ubio sina i majku u svojoj kući. Pretpostavlja se da je u ženu Javorku pucao u trenutku dok je ona prijavljivala zločin. Prema nezvaničnim informacijama, dok je Javorka razgovarala sa policijom, začuo se jauk.

Bogdanović je zatim, kako se pretpostavlja, otišao u kuću porodice Despotović. Lako je ulazio, jer je običaj u ovom kraju da se vrata ne zaključavaju. Kod Despotovića prvo je ubio Mikaila (61) i njegovu ženu Milenu (61), njihovog unuka Gorana i njegovu suprugu Jovanu i dvogodišnjeg dječaka. Zatim je u kući porodice Stekić ubio Danicu (78) i Draganu, majku i ćerku. Sledeća kuća, porodice Ješić, bila je jedina zaključana. Posle kucanja, vrata je Bogdanoviću otvorio tek probuđeni Miloš Ješić (48). Bogdanović je odmah pucao u njega i usmrtio ga na vratima kuće, a zatim i njegovu majku Ljubinku (64). U slijedećoj, petoj kući, porodice Mijailović, na nišanu Bogdanovića bio je bračni par Velimir (69) i Olga (69).

Bogdanović je zatim krenuo do svojih prvih komšija, Stanice i Milovana Kostadinovića. U tom trenutku je naišla mladenovačka policijska patrola. Kada ih je vidio, Bogdanović je u dvorištu svoje kuće pucao sebi u glavu.

Masakr je preživeo Aleksandar Stekić (28), koji je u tom trenutku spavao na spratu kuće. U to vrijeme njegov otac Radivoje bio je na poslu.

Motiv zasad nepoznat

Milorad Veljović, direktor policije, rekao je juče novinarima na mestu događaja da je 12 osoba ubijeno na licu mjesta, a da je trinaesta preminula u Urgentnom centru u Beogradu.

– Svi su ubijeni na spavanju. To su seoska domaćinstva i većina kuća je bila otključana. Riječ je o rođacima osumnjičenog, a motiv tek utvrđujemo – naveo je Veljović.

Supruga Javorka pri svijesti

Zdravstveno stanje Javorke Bogdanović je stabilno. Prema informacijama iz Urgentnog centra u Beogradu metak joj je bio u vratu. Ona je svjesna, razgovara sa ljekarima, pokreće i ruke i noge. Prebačena je na odjeljenje šok B. Ljubiša Bogdanović je u komi i njegovo zdravstveno stanje je kritično.

Bez najave

Zorica Pavlović, rukovodilac Odeljenja za socijalni rad u Mladenovcu kazala je novinarima da porodica Bogdanovića nije bila na evidenciji centra:

– Na evidenciji smo imali članove šire familije, od kojih je jedan kao psihijatrijski bolesnik nedavno preminuo, a drugi je trenutno na liječenju, tako da je naša starateljska zaštita i pažnja bila usmjerena na tu porodicu. Kada je riječ ovoj porodici nismo imali nikakvih saznanja o postojanju bilo kakvih problema.

Ona je nedavni gubitak posla, kao i učešće Bogdanovića u ratu ocijenila kao moguće uzroke tragedije.

Pavlovićeva je navela da je u kontaktu sa familijom stradalih, kao i sa kćerkama osumnjičenog za masakr.

– Oni su ga svi opažali kao dobroćudnog i dobrodušnog čovjeka. Niko nije prepoznao da se nešto dešavalo sa njim – rekla je Pavlovićeva.

Vlada Srbije proglasila 10. april za Dan žalosti

Vlada Srbije proglasila je srijedu, 10. april, za Dan žalosti.

Vlada Srbije je Dan žalosti proglasila povodom tragičnog događaja u mjestu Velika Ivanča, kod Mladenovca, i velikog gubitka kako za porodice ubijenih, tako i za Srbiju i njene građane, navedeno je u saopštenju.

Vlada Srbije je povodom teške nesreće u mjestu Velika Ivanča izrazila i veliko žaljenje, saosjećanje i podršku porodicama ubijenih.

Nenadović: Poremećaj strukture ličnosti moguć uzrok zločina

Direktor Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević” prof. dr Milutin Nenadović gotovo isključuje mogućnost da je kod počionica masakra u Velikoj Ivanči riječ o ratnom, takozvanom vijetnamskom sindromu, već da se najvjerovatnije radi o poremećaju strukture ličnosti.

„Osobe sa primarnom slaboumnošću sklone su sugestiji i imitaciji, bez obzira na broj godina, a ovde je riječ o čovjeku koji ima 60 godina. Danas su komunikacije veoma brze i prometne, tako da saznanja o događanjima na svim prostorima naše planeta skoro svima dostupna u najkraćem roku”, naglasio je prof. Nenadović u izjavi Tanjugu.

On je skoro isključio mogućnost da je kod Ljubiše B. iz Velike Ivanče riječ o ratnom - vijetnamskom sindromu, zbog učešća u ratnom vihoru devedesetih godina, jer je, kako naglašava, prošlo 20 godina i to je dovoljno vremena za promjenu stavova i emocionalnu otupljenost za nešto doživljeno u tako dalekoj prošlosti.

On je ukazao i na brojna istraživanja koja su pokazala da duševni bolesnici po prirodi svoje bolesti nisu skloni ubistvima već da su tome skloniji zdravi ljudi.

„Psihijatrijski pacijenti skloniji su samoubistvima od zdravih ljudi”, zaključio je prof. Nenadović.

  (Politika/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog