Vijesti

U Novom Sadu protest "Stop razbijanju Srbije"

NOVI SAD – U Novom Sadu će danas, ispred zgrade Vlade Vojvodine, biti održan protest "Stop razbijanju Srbije", sa kojeg će organizatori i učesnici, kako je najavljeno, poslati poruku da u Vojvodini nema mesta separatizmu i pozvati pokrajinsku vlast da se povuče i raspiše vanredne izbore.

Protestu, koji organizuje nekoliko udruženja, priključiće se Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbije, Socijalistička partija Srbije,.. studenti Univerziteta u Novom Sadu, Udruženi sindikat Srbije Sloga, predstavnici drugih organizacija i udruženja građana.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da predlog Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine ostaje u skupštinskoj proceduri i ocenio da je jedini razlog protesta "želja stranaka u vlasti na republičkom nivou da upodobe vlast na svim nivoima".

"Deklaracija ostaje u skupštinskoj proceduri. Ona će se naći pred članovima odbora za ustavna pitanja i pred poslanicima u pokrajinskoj skupštini i oni imaju priliku da predlože izmene, odnosno Deklaracija može biti modifikovana na predlog članova odbora", kazao je Pajtić gostujući na RT Vojvodine.

Predsednik skupštine Vojvodine Ištvan Pastor apelovao je na pokrajinsku vladu da odustane od toga da se na sledećoj sednici pokrajinske skupštine na dnevnom redu nađe Deklaracija.

Pajtić je istakao da tekst Deklaracije nije sporan jer nijedna stranka nije dala primedbe na njega, a zapitao se kako je moguće da Deklaracija ima elemente separatizma kada se, kako je rekao, ona obraća republičkoj vladi sa pozivom da se reše problemi i kada se njome poziva na poštovanje ustava i zakona Republike Srbije.

Pajtić je naglasio da aktuelna većina u Skupštini AP Vojvodine "sigurno nikada neće biti prepreka Srbiji na njenom evropskom putu niti će na bilo koji način ugroziti pregovore o Kosovu i Metohiji".

Pajtić smatra da protivljenje donošenju Deklaracije nije razlog zbog kog se sutra organizuje miting, već je, kako je kazao, "želja stranaka koje su u vlasti na republičkom nivou da upodobe vlast na svim nivoima jedini razlog zbog kog se organizuje miting".

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović izjavio je da će ključni zahtevi na protestu pred Vladom Vojvodine biti povlačenje vladinog predloga Deklaracije o ustavnim pravima Vojvodine i ostavka pokrajinskog premijera Bojana Pajtića koja bi rezultirala prevremenim izborima u pokrajini.

Mirović, koji je i predsednik Saveta za Vojvodinu SNS-a, na konferenciji za novinare je istakao da će miting proteći mirno bez obzira na, kako je kazao, "najave o mogućim izrežiranim incidentima od strane autora Deklaracije".
"Pokazaćemo da ne želimo revoluciju, već da smo civilizovani ljudi i da istorija ne mora nužno da se ponavlja, zato pozivamo građane koji podržavaju ovu inicijativu da ponesu cveće na ovaj protest", rekao je Mirović dodajući da pozdravlja apel predsednika pokrajinskog parlamenta Ištvana Pastora koji je pozvao Vladu Vojvodine da povuče predlog Deklaracije.

Mirović je naglasio da SNS neće odustati od zahteva za ostavku aktuelnog pokrajinskog premijera, kojeg je optužio za uništavanje svih vojvođanskih resursa među kojima je naveo Razvojnu banku Vojvodine, Tesla banku i pokrajinske fondove.

"Rat plakatima" u Novom Sadu


Uoči današnjeg protesta u Novom Sadu vlada "pravi rat plakatima".Grad je osvanuo oblepljen plakatima koje su postavile obe "suprotstavljene" strane.

Na plakatu koji podržava vojvođansku vladu i aktuelnog predsednika Bojana Pajtića stoji poruka - "Obećavaju nam brda i doline, a nama je stalo do ravnice", zaokružen broj 1., portret Bojana Pajtića i potpis "Izbor za bolju Vojvodinu - Bojan Pajtić" sa sloganom koji je u predizbornoj kampanji prošlogodišnjih izbora glasio - "Bolje tebi i tvojoj porodici".

Sa druge strane, pobornici protesta izlepili su plakate na kojima piše - "Stop separatizmu Bojana Pajtića i njegovih poslušnika" i slogan "Ne damo našu Vojvodinu". Na plakatu je i obavestenje da je danas u 17.00 sati protest ispred Vlade Vojvodine.

Novi Sad je i u sredu veče bio izlepljen plakatima na kojima stoji "Leti, leti, leti Bojan", a zgrada Vlade Vojvodine je predstavljena kao Nojeva barka. Na dnu tog plakata ispisana je adresa www. treća srbija. rs, što je adresa političke organizacije Treća Srbija koja je u Novom Sadu u vladajućoj koaliciji.

(TANJUG.rs/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog