Vijesti

Strukovni sindikat doktora odbacuje odluku o otpuštanju radnika sa KC Banja Luka

Na osnovu Sporazuma o zajedničkom sindikalnom djelovanju i koordinaciji sindikalnih aktivnosti, Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske odlučili su da ne prihvate odluku v.d. direktora Kliničkog centra Banjaluka o neprodužavanju ugovora o radu za oko 200 radnika, jer se protive, kako su istakli u saopštenju, svim hitnim, kampanjskim i neselektivnim otpuštanjama velikog broja radnika na način kako se to namjerava brzopleto i netransparentno sprovesti u Kliničkom centru u Banjaluci.

„Jedina dva Strukovna sindikata u zdravstvu Republike Srpske koji okupljaju isključivo zdravstvene radnike i zdravstvene saradnike zaposlene u javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj i to doktore medicine i stomatologije, medicinske sestre i medicinske tehničare raspolažu sa jasnim podacima i činjenicama o dosadašnjem zapošljavanju radnika u Kliničkom centru Banjaluka i odgovorno tvrde da nema viška zdravstvenih radnika koji neposredno rade na pružanju zdravstvenih usluga pacijentima Kliničkog centra Banjaluka“, stoji u pristiglom saopštenju.

Ova dva sindikata izričito zahtjevaju od v.d. generalnog direktora Kliničkog centra Banjaluka, Upravnog odbora Kliničkog centra Banjaluka i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, da prije donošenja bilo kakvih odluka o planiranom hitnom i neselektivnom otpuštanju radnika, predhodno i bez daljih odlaganja pokrenu postupke za utvrđivanju disciplinske i krivične odgovornosti protiv svih odgovornih lica koji su donijeli brojne odluke o prijemu nepotrebnih radnika i lica koje su učestvovale u sprovođenju ovakvih nezakonitih odluka.

Osim toga Strukovni sindikati u zdravstvu zahtjevaju i da se prije preduzimanja bilo kakvih mjera i utvrđivanja liste otpuštenih radnika, hitno i bez daljih odlaganja i u roku od 15 radnih dana pripremi nacrt dokumeta o novoj unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u  Kliničkom centru Banjaluka, kao i da se omogući da ovaj dokumenat bude dostupan Strukovnim sindikatima, medijima i zainteresovanoj javnosti, jer smatraju da se jedino u transparetnom i otvorenom postupku mogu na pravičan i fer način utvrditi stvarne potrebe za radnicima u Kliničkom centru Banjaluka.
 
O svim svojim zahtjevima Strukovni sindikati u zdravstvu Republike Srpske, obavjestiće Vladu Republike Srpske, ministra u Vladi za zdravlje i socijalnu zaštitu i v.d. generalnog direktora Kliničkog centra Banjaluka.    

(Frontal)

Vezane vijesti: Bez posla ostaje 198 radnika Kliničkog centra Banjaluka

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog