Vijesti

Gradiška: Šesnaest službenika primljeno u radni odnos na nezakonit način

GRADIŠKA - Upravni inspektor naložio je načelniku opštine Gradiška da ukine rješenja o zapošljavanju na neodređeno vrijeme 16 službenika Administrativne službe i donese odgovarajuća akta o prestanku njihovog radnog odnosa.

Ovo je juče saopšteno iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS.

Istim rješenjem upravni inspektor je naložio načelniku opštine da donese rješenje kojim će utvrditi radno-pravni status razriješenih načelnika Odjeljenja i sekretara Skupštine opštine Gradiška, zbog isteka mandata.

U Ministarstvu ističu da su rješenjima načelnika opštine od 1. februara izvršene mjere naložene rješenjem  inspektora  i da su ta  rješenja načelnika opštine  predmet razmatranja Odbora za žalbe.

- Redovnim inspekcijskim nadzorom u Administrativnoj službi opštine Gradiška, 24. januara ove godine utvrđeno je da je 16 službenika primljeno u radni odnos i raspoređeno na radna mjesta na nezakonit način, bez sprovedene zakonske procedure - saopštilo je Ministarstvo.

Poslije izvršenog uvida u matične evidencije zaposlenih i dokumentaciju o sprovedenoj proceduri koja je prethodila prijemu u radni odnos i raspoređivanju zaposlenih utvrđeno je da je od 2007. do 2012. godine u Administrativnoj službi Gradiške radni odnos zasnovalo 47 službenika.

Utvrđeno je da je njih 31 zasnovalo radni odnos na zakonit način poslije sprovedene procedure propisane zakonom.

- Utvrđeno je da je 16 službenika primljeno u radni odnos i raspoređeno na radna mjesta na nezakonit način, bez sprovedene procedure propisane Zakonom o lokalnoj samoupravi - navode u Ministarstvu.

Ističu da su od 16 službenika dva zasnovala radni odnos u 2009. godini, četiri u 2011. godini i deset u 2012. godini.

Inspekcijskom kontrolom utvrđeno je da načelnik opštine nije riješio radno-pravni status razriješenih načelnika Odjeljenja i sekretara Skupštine opštine, odnosno da nije postupio u skladu sa zakonom. 

O utvrđenom stanju upravni inspektor je 25. januara donio rješenje kojim je naložio načelniku opštine Gradiška  da otkloni nepravilnost, odnosno da ukine rješenja o prijemu u radni odnos na neodređeno vrijeme i raspoređivanju na radna mjesta 16 službenika i da donese odgovarajuća akta o prestanku radnog odnosa zaposlenih službenika.

- Rješenja načelnika opštine, čije ukidanje je naložio upravni inspektor, bila su osnov  za zasnivanje radnog odnosa na nezakonit način - kažu u Ministarstvu.

(Glas/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog