Region

Srbiji datum za početak pregovora

BRISEL - Evropska komisija usvojila je preporuku da zemlje članice EU otvore pregovore o članstvu sa Srbijom, napisao je na društvenoj mreži "Tviter" evropski komesar za proširenje Štefan File.

File, koji učestvuje na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, naveo je i da je Evropska komisija preporučila početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom. 

U izvještaju, koji je danas objelodanjen, navodi se da je Srbija preduzela vrlo značajne korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom u skladu sa zaključima savjeta iz decembra 2012. godine.

Evropska komisija je zaključila da se Srbija tokom dijaloga angažovala "aktivno i konstruktivno" i da je to obuhvatilo čitav spektar tema za postizanje održivog poboljšanja odnosa.

U izvještaju se detaljno navodi hronologija dijaloga, svih deset rundi, kao i sastanak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića sa predsjednikom samoproglašenog Kosova Atifetom Jahjagom, a naglašava se i uspješno sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Kako se dodaje, Evropska komisija će nastaviti da prati napredak Srbije u ispunjavanju kriterijuma za članstvo i uslova koji su dio procesa stabilizacije i pridruživanja.

Predsjedavajući EU, ministar inostranih poslova i spoljne trgovine Irske Imon Gilmor rekao je, pred početak sastanka, da je u dijalogu Beograda i Prištine napravljen napredak, čime bi trebalo da su uklonjene prepreke za diskusiju o dodjeli datuma Srbiji za otpočinjanje pristupnih pregovora.

(Agencije/Frotnal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog