Vijesti

Kunić: BiH institucije ignorišu gradnju mosta u Gradišci

SARAJEVO - Predsjedavajući Komisije za transport i komunikacije Predstavničkog doma parlamenta BiH Petar Kunić smatra da je nedopustivo da nijedna institucija BiH ne preduzima aktivnosti u vezi izgradnje graničnog mosta prema Hrvatskoj u Gradišci. Pri tome, kaže Kunić, ne postoje ni politički pritisci na Hrvatsku da se to učini.

Kunić je izrazio bojazan da je na nivou institucija BiH shvaćeno da je to problem Republike Srpske. "Hrvatska ne pokazuje neki veliki interes za gradnju mosta, jer tu nema velikog ekonomskog interesa. Oni to moraju da izgrade prema pravilima i standardima Evrope, ali na tome gotovo ništa ne preduzima Ministarstvo trasnporta i komunikacije BiH ni Ministarstvo inostranih poslova BiH", rekao je Kunić Srni.

On je zapitao zašto to nije u centru pažnje, kada je riječ o veoma važnom pitanju i kada se u vrijeme praznika čeka do pet sati na svim graničnim prelazima prema Hrvatskoj.

Komisija je danas, uz protivljenje članova iz Republike Srpske iz navedenog razloga, ipak usvojila Izvještaj o radu Ministarstva transporta i komunikacija BiH za 2012. godinu, u kojem je, prema Kunićevim riječima, vidljivo da veliki procenat planiranih aktivnosti Ministarstva nije izvršen.

Komisija je podržala i Izvještaj o radu Regulatorne agencije za komunikacije BiH /RAK/ za 2012. godinu.

Direktor RAK-a Kemal Huseinović rekao je da je Agencija radila sve ono što je u njenom mandatu, a posebno aktivno na procesu liberalizacije usluga u fiksnoj telefoniji.

"U fiksnoj telefoniji BiH ne zaostaje za zemljama okruženja i Evrope kao ni u mobilnoj telefoniji", naglasio je Huseinović, uz konstataciju da je stvoren regulacioni okvir za uređenje četvrte generacije telefonije u BiH.

On je istakao da se u domenu medijskog emitovanja sukobljavaju interesi javnih i privatnih emitera i da RAK u tom segmentu slijedi i poštuje direktive EU.

Osvrćući se na pojavu govora mržnje na internet portalima u BiH, Huseinović je rekao da su aktivnosti RAK-a u tom smislu ograničene, jer se u takvim slučajevima može tumačiti da se provodi cenzura medija.

(Srna(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog