Vijesti

Zlatna prašina privukla i Kineze u Kozarsku Dubicu

KOZARSKA DUBICA - Nova dva grumena zlata pronađena su u selu Strigova kod Kozarske Dubice. Ovo dubičko selo, proslavilo se prije tri mjeseca kada su mještani u riječici Strigovi pronašli prvi grumen zlata.

Od tada nije prestajala "zlatna groznica", a brojni tragači za zlatom, novinari i znatiželjnici, obilazili su ovo selo. Čekalo se samo na pad vodostaja.

Kada je opao nivo Strigove, potraga je ponovo počela. Mještani ovog sela, o kojem se ispreda legenda da je u rimsko vrijeme na ovom mjestu postojao slavni grad Strigon, opremili su se za traganje za zlatom. Snabdjeli su se sitom, čekićem, epruvetama i ostalom opremom, koju inače koriste perači zlata. Vjeruju da negdje u blizini postoji "zlatna žila", koja će promijeniti život, ovog danas pustog sela.

- U riječici Strigovi, gdje smo se kao djeca kupali i igrali, pronašao sam dva kamena presvučena zlatom. Za razliku od prethodnog kamena, gdje je zlato izgledalo kao zlatna prašina, ovde se golim okom vidi da je koncentracija zlata mnogo veća. Zlata ovdje ima, samo treba raditi i treba nam novca da investiramo kako bismo mogli uspješnije tražiti - priča mještanin Strigove Dragan Tadić, koji je pronašao nove količine zlata.

Zbog pronađenog zlata, Strigovu su obišli i Kinezi.

- Kako smo shvatili, riječ je o vlasniku nekoliko rudnika. Čuo je za naše selo i da smo pronašli zlato preko interneta i televizije. Videli su negdje moju sliku i došli da me traže. Ja najprije nisam vjerovao kada su me zvale komšije iz sela. Međutim, stvarno, stigli Kinezi. Doveli smo ih do riječice, oni su sve obišli i uzeli uzorke kamenja. Još čekamo na rezultate - priča Dragan.

Tragači za zlatom u Strigovi imaju jednu veliku želju - da nabave rudarski detektor da bi im bilo lakše da traže plemeniti metal.

- Imamo plan da skupimo što više zlata i da to pokušamo nekako da materijalizujemo, kako bismo sebi kupili jedan kvalitetan rudarski detektor, s kojim bismo olakšali rad. Skidamo zlato sa kamenja i stavljamo u epruvete. Sve te uzorke ćemo odnijeti do nadležnog instituta da i od njega dobijemo zvaničnu potvrdu da je riječ o pravom zlatu, jer ima onih koji ne vjeruju, iako su sve već potvrdili i zlatari - priča Branko Tadić, koji je pronašao prvi grumen zlata u Strigovi.

(Novosti/Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog