Vijesti

Kontroverzni bugarski mitropolit Kiril pronađen mrtav na plaži

Mitropolit Varne Kiril pronađen je mrtav na plaži na obali Crnog mora u blizini grada Varne, javio je danas bugarski državni radio, dodajući da policija istražuje njegovu smrt za koju se pretpostavlja da je bila nasilna. Forenzičari su identifikovali tijelo, prenio je Itar-tass.

Kiril je rođen 8. juna 1954. godine. On je bio privremeni patrijarh, namjesnik, od novembra 2012. godine, nakon smrti bugarskog patrijarha Maksima.

Glavni pretendent na mjesto bugarskog patrijarha mitropolit Varne Kiril Kovačev promijenio je prezime 1999. godine, kako bi prikrio svoj rad za Državnu bezbjednost, saopštili su u martu bugarski mediji.

To je potvrdio i njegov bivši sekretar Boris Borisov, koji je rekao da je mitropolitovo pravo ime Bogomil Petrov Hristov, a kao agent je koristio dva pseudonima - Kovačev i Vladislav, prenijela je Vjerska informativna agencija (VIA).

Ti navodi odgovaraju i arhivi Državne bezbjednosti, navodi VIA i dodaje da se mitropolitov rođeni brat preziva Hristov.

Bugarska javnost koja je još prije nekoliko mjeseci pokrenula priču o saradnji mitropolita i Državne bezbjednosti, sada postavlja pitanje kako su matični organi dopustili ovu promjenu, ne obavljajući provjere motiva i prošlosti tražioca, što predviđa Zakon o građanskoj registraciji, uz traženje mišljenja suda.

Bivši sekretar za sofijski list "Dnevnik" rekao da je on radio na pripremi dokumenata za promjenu imena mitropolita Kirila i to po nalogu arhijereja. On je dokumentaciju, kako kaže, predao nadležnim organima u Varni.
Bio obavještajac od studentskih dana

U dosijeu mitropolita, objavljenom januara ove godine, piše da je on bio saradnik tajne službe još kao student teologije od 29. juna 1976. godine i to pri prvom odjeljenju DB.

Komunistička DB u Bugarskoj obustavila je svoj rad u ljeto 1989. godine, kada je došlo do demokratskih promjena u zemlji.

Poslije jednog agentskog skandala u Grčkoj, DB je, pripremajući Kirila za crkvenu karijeru, odlučila da ga pošalje na školovanje u Moskvu na Duhovnu akademiju.

Kiril je u ruskoj prijestonici ostao do 1986. godine, kao predstavnik bugarske crkve pri Moskovskoj patrijaršiji. Nakon toga je prebačen u zemlju na poziciju igumana Trojanskog manastira, kako bi ispunio uslov za episkopa. Hirotonisan je 1988, za vikarnog episkopa stobijskog, a naredne godine za mitropolita Varne.

U dosijeu piše da je uvijek obraćao pažnju i izvještavao o kritičarima režima, intelektualcima, mladima.

Kao mitropolit Varne više puta bio je predmet pažnje javnosti zbog otuđivanja crkvenih nekretnina, nejasnim kontaktima sa biznismenima, sklonosti luksuzu, posebno skupim automobilima.

Nedelju dana nakon smrti patrijarha Maksima, arhijereji su Kirila izabrali za namjesnika, koji treba da organizuje izbor sljedećeg patrijarha. Njegov izbor su kasnije osporili neki mitropoliti, a jedan od njih, koji je glasao za Kirila, kasnije je povukao svoj glas.

(Nezavisne novine/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog