Vijesti

Krizni centar Evropske komisije obezbijedio pomoć

Krizni centar Evropske komisije obezbijedio je hitno pružanje pomoći u borbi protiv rastućih šumskih požara u BiH, a dva kanadera, koja je ponudila Hrvatska, već su raspoređeni u ugroženom području.

"Evropska saradnja u civilnoj zaštiti još jednom dokazuje svoju praktičnu vrijednost. Hrvatska, naša najnovija članica, pokazuje uzornu solidarnost sa svojim susjedima", izjavila je evropski komesar za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i krizno djelovanje Kristalina Georgijeva.

Ona je pozvala na oprez jer je sezona šumskih požara u jeku, ističući da je većina zemalja južne Evrope izložena visokim rizicima, saopšteno je iz Evropske komisije.

"Krizni centar je u redovnom kontaktu sa zemljama sa najvećim rizikom. Spremni smo pomoći, ukoliko požari nadvladaju kapacitete država", dodala je Georgijeva.

U saopštenju se podsjeća da je na području opštine Jablanica požar izvan kontrole, te da je BiH, nakon angažovanja svojih snaga, zatražila evropsku pomoć za njegovo gašenje.

Po prijemu zahtjeva, Krizni centar je o tome obavijestio sve države koje učestvuju u Mehanizmu civilne zaštite EU, nakon čega je Hrvatska stavila na raspolaganje kanadere za pomoć BiH.

Krizni centar Evropske komisije aktivno prati rizik od širenja požara u Evropi i koordiniše pomoć na evropskom nivou u slučaju elementarnih nepogoda.

Evropski mehanizam civilne zaštite aktiviran je 18 puta u posljednja tri ljetna perioda kao odgovor na šumske požare unutar i izvan Evrope.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog