Vijesti

Vlada RS odobrila kreditno zaduženje opštini Pale

Na danas održanoj 23. sjednici Vlade RS u Banjoj Luci data je saglasnost za izadavanje garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje KP Gradske toplane a.d. Pale kod Evropske banke za obnovu i razvoj po projektu Centralno grijanje Pale.

autor: Frontal 

Kako je istaknuto u saopštenju razlog za donošenje ove odluke je davanje saglasnosti za izadavanje garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje KP Gradske toplane a.d. Pale kod Evropske banke za obnovu i razvoj po Projektu centralno grijanje Pale u iznosu od 4.500.000 evra.

Cilj Projekta je izgradnja nove kotlovnice na biomasu u Opštini Pale, rekonstrukcija i proširenje mreže za distribuciju toplote.

Pored ove odluke, Vlada se pozitivno izrazila i o prihvatanju donatorskih sredstava Švedske razvojne agencije (SIDA) po Projektu Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj.
 
„Prihvataju se donatorska sredstva Švedske razvojne agencije koja kofinansiraju Projekat Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj u  iznosu koji će biti utvrđen tokom realizacije Projekta, a od ukupnog iznosa do 90.000.000,00 SEK (oko 10.000.000 evra) koji je dodijeljen Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost Projekta je 100.000.000,00 evra. Cilj Projekta je izgradnja i sanacija infrastrukture za vodosnabdijevanje i kanalizaciju na teritoriji Republike Srpske u svrhu zaštite zdravlja stanovništva i životne sredine i izgradnja kapaciteta republičkih i opštinskih organa za pripremu i upravljanje investicionim programima.“

Istaknuto je da se daje saglasnost za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma o grantu između Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, a za šta je ovlašćen se ministar finansija. Donatorska sredstva će se utrošiti za tehničku pomoć opštinama učesnicama u Projektu i sufinansiranje investicija u postrojenja za tretman otpadnih voda u odabranim opštinama.

Vlada Republike Srpske  upoznala se sa  Izvještajem o poslovanju „Željeznica Republike Srpske“  AD Doboj za 2012. godinu.

Iz Izvještaja o poslovanju ŽRS a.d. Doboj može se zaključiti da su, i pored niza teškoća i negativnih, prije svega eksternih uticaja, maksimalnim anganžmanom upravljačkih struktura u Društvu postignuti značajni rezultati u poslovanju u većini segmenata. Naime, fizički obim rada, prije svega, robnog prevoza povećan je za 7 %, a prihodi od prevoza roba veći su za 3.287.495 KM ili 10 %.

Vlada Republike Srpske upoznala se sa prijedlogom Plana poslovanja Željeznica Republike Srpske  a.d. Doboj za period 2013 - 2015. godine.

Vlada Republike Srpske traži od Željeznica Republike Srpske a.d. da se kod realizacije Plana poslovanja pridržava  mjera za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu Republike Srpske.                              

Vlada Republike Srpske  će svaki novi projekt iz Plana  investicionih ulaganja Željeznica Republike Srpske, bilo da se radi o infrastrukturi ili voznim sredstvima,  posebno analizirati i  donositi odluke u skladu sa zakonskim  i kreditnim  ograničenjima.

Na zasjedanju je usvojen i niz drugih odluka među kojima i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o eksproprijaciji.

Razlozi za donošenje Zakona o izmjenama Zakona o eksproprijaciji („Službeni glasnik Republike Srpske“, br. 112/06, 37/07 i 66/08) sadržani su u obavezi usklađivanja ovog zakona sa odlukama Ustavnog suda Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o implementaciji projekta NALED/GIZ „Certifikacija povoljnog poslovnog okruženja - Međunarodni pečat kvaliteta za opštine sa povoljnim okruženjem za poslovanje“ (BFC SEE).

Zadužuje se Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske da nastave aktivnosti na uspostavljanju saradnje sa partnerima na projektu, kako na lokalnom tako i na regionalnom nivou, a u cilju daljeg provođenja aktivnosti na certificiranju gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost na Sporazum o uspostavljanju mreže za povoljno poslovno okruženje Republike Srpske i Sporazum o uspostavljanju Regionalnog savjeta za povoljno poslovno okruženje jugoistočne Evrope.

Ovlašćeni su Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju i Ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske da potpišu ove sporazume.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o stanju u preduzeću „Fabrika šećera Bijeljina“ a.d. Velika Obarska.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o uticaju suše na stanje u agrarnom sektoru, kao i Informaciju o preduzetim mjerama i aktivnostima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u periodu 15.03 – 15.08.2013. godine.

Vlada Republike Srpske je prihvatila Informaciju o projektu „Uređenje i modernizacija plovnog puta rijeke Save“ Ministarstva saobraćaja i veza.

Vlada je zadužila Ministarstvo saobraćaja i veza i Ministarstvo finansija da u pregovorima sa Svjetskom bankom insistiraju da sjedište Jedinice za implementaciju projekta bude na teritoriji Republike Srpske, da ključno osoblje bude iz Republike Srpske i da ne prihvata preuzimanje dijela kredita koji se odnosi na Brčko Distrikt.

Vlada se upoznala i sa Izvještajem o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za period 01.01–30.06.2013. godine.
 
Za realizaciju Programa biće utrošeno ukupno 7.512.695,00 KM. Važno je istaći da su ukupno odobrena sredstva u Budžetu Republike Srpske za 2013. godinu namijenjena za rješavanje problema izbjeglica, raseljenih lica i povratnika iznosila 8.614.500,00 KM, ali je prilikom realizacije Programa za 2012. godinu ostalo neizmirenih obaveza u iznosu od 1.101.805,00 KM, te su ukupna sredstva koja su na raspolaganju u 2013. godini umanjena za iznos ovih neizmirenih obaveza.

Osnovni ciljevi Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske u realizaciji Programa rješavanja problema izbjeglica, raseljenih lica i povratnika za 2013. godinu su:

- nastavak obnove i rekonstrukcije stambenih jedinica i infrastrukture za potrebe raseljenih lica i povratnika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH,

- obezbjeđenje svih vidova alternativnog smještaja za porodice koje na takav smještaj imaju pravo,

- obezbjeđenje zdravstvenog osiguranja za porodice iz kategorije izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, a koje nisu osigurane po nekom drugom osnovu,

- obezbjeđenje reintegracije i integracije raseljenih lica kroz stimulisanje održivog povratka,

- nastavak povratka imovine i stanarskih prava, kao i nastavak rješavanja statusnih pitanja raseljenih lica,

- isplatiti neizmirene obaveze iz Programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za 2012. godinu.

Vlada Republike Srpske usvojila je Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova za period januar – juni 2013. godine.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti za realizaciju projekta „Rekonstrukcija i proširenje vodovodnog sistema opštine Šamac“.

Procijenjena vrijednost projekta je 1.687.000 evra, a bio bi finansiran sa 843.500 evra kreditnih sredstava Evropske investicione banke, dok bi se preostali iznos obezbijedio iz bespovratnih sredstava međunarodnih institucija i vlastitog učešća opštine.

Opšti cilj projekta je poboljšanje i unapređenje sistema vodosnabijevanja na području opštine Šamac. Isto će se postići rekonstrukcijom postojećih i izgradnjom novih objekata vodovodnog sistema kojim će se garantovati isporuka dovoljnih količina zdravstveno ispravne vode korisnicima.

Projekat će takođe uticati na poboljšanje higijenskih i zdravstvenih uslova života stanovnika područja opštine Šamac koji do sada nisu imali odgovarajući sistem vodosnabdijevanja.

Projekat će se doprinijeti i bržem i efikasnijem ispunjavanju uslova u procesu približavanja standardima EU u oblasti životne sredine.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o odobravnju sredstava za ekonomsku održivost zaposlenosti u Centru za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida a.d. Banja Luka u iznosu od 218.500,00 KM.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog