Region

Dragan Đilas nije više gradonačelnik Beograda

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas razriješen je danas te funkcije glasovima 60 odbornika Skupštine grada.

izvor: RTRS

Skupština grada ima 110 odbornika, a za razrješenje se, tajnim glasanjem, izjasnilo 60 odbornika, dok niko nije bio protiv, budući da ostali odbornici nisu glasali.

Đilas je razriješen u skladu sa Zakonom o glavnom gradu i Statutom grada.

Prestankom mandata gradonačelnika prestaje i mandat zamjenika gradonačelnika i Gradskog vijeća, ali oni ostaju na dužnosti i obavljaju tekuće poslove do izbora novog gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika i Gradskog vijeća, rekao je po završetku glasanja zamjenik predsjednika Skupštine grada Zoran Alimpić.

Odbornici Demokratske stranke prisustvovali su glasanju, ali u njemu nisu učestvovali.

Trebalo je da odbornici glasaju tako što bi ih članovi komisije najprije prozvali, nakon čega je trebalo da odu do paravana predviđenog za glasanje, a potom glasački listić ubace u glasačku kutiju.

Međutim, najveći broj odbornika nije glasao iza paravana, već je na stolu zaokruživao listić i ubacivao ga u glasačku kutiju, dok je šef odbornika PUPS-a Milan Krkobabić bio jedan od rijetkih koji su glasali iza paravana, zbog čega je dobio aplauz odbornika, među njima i onih iz DS-a.

Đelić: Đilas će ponovo biti gradonačelnik

Odbornik Demokratske stranke Božidar Đelić izjavio je danas da razrješenje gradonačelnika Dragana Đilasa označava momenat za početak kampanje i tvrdi da će za šest mjeseci lider demokrata ponovo biti gradonačelnik.

Đelić je novinarima u Skupštini grada Beograda, nakon razrješenja Đilasa rekao da je na prethodnim "veoma personalizovanim izborima" Đilas dobio lidera SNS Aleksandra Vučića i da je današnjim "prekombinovanjem" prekršena izborna volja građana.

"DS smatra ovaj momenat početkom naše kampanje za sve građane Beograda da ponovo bude uspostavljena njihova jasno izražena izborna volja - da kažemo da za šest mjeseci niko ne smije ovako da se igra sa voljom Beograđana i veoma dobro znamo da ćemo kao gradonačelnika vratiti onoga koga oni žele, a to je Đilas i DS", poručio je Djelić.

On je rekao da je i samo glasanje koje je obavljeno tajno, pokazuje kakvo je stanje "u toj nazovi novoj koaliciji" i da nemaju ni minimum međusobnog povjerenja.

Đelić je današnje glasanje nazvao "rađanjem paravana demokratije", aludirajući na to da su neki odbornici koji su glasali činili to iza paravana, dok neki nisu koristili paravan.

Najavljujući uspostavljanje prinudne uprave za 30 dana, Đelić ju je nazvao vanrednim stanjem i izrazio bojazan da se tada neće znati ni ko je za šta odgovoran.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog