Region

Makedonija: Odbačeno ustavno definisanje braka

SKOPLJE - Makedonski parlament nije prihvatio predlog vladajuće većine da se pristupi promeni Ustava kako bi se brak definisao kao zajednica isključivo muškarca i žene.


Taj prijedlog uputila je vladajuća većina, ali on nije dobio podršku u parlamentu, dok opozicija smatra da nema potrebe za Ustavnim promjenama, jer je brak već definisan Zakonom o porodici

"Moramo spriječiti opoziciju u budućnosti da promjeni Zakon o porodici kako bi se priznali homoseksualni brakovi. Ne treba da postoji nasilje i diskriminacija, ali brak mora da bude između muškarca i žene", izjavio je Vladimir Đorčev iz VMRO-DPMNE, koja je podnosilac inicijative za ustavne promene.

Poslanici VMRO-DPMNE navode da 97 odsto građana podržava ovaj predlog i tradicionalne vrijednosti, podsjećajući i da djecu mogu usvojiti samo heteroseksualni bračni parovi ili samohrani roditelji.

Iz opozicionog SDSM-a smatraju da nema potrebe za Ustavnim promjenama, jer je brak već definisan Zakonom o porodici.
"Losa ekonomska i socijalna politika ove Vlade unistava makedonsku porodicu. Zato se ljudi sele u inostranstvo, rađa se manji broj beba i nema mogućnosti za pristojnu egzistenciju", izjavio je Igor Ivanovski iz SDSM-a.

Orhan Ibrahimi iz albanske DPA rekao je da njegova partija njeguje porodicu kao svetu instituciju vekovima u čemu im pomaže i vjera.

Za Ermiru Mehmeti iz vladajuće DUI ovo nisu suštinske promjene Ustava i zato njena partija nije podržala predložene promjene Ustava.
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog