BiH

BIT Alijansa će raditi na razvoju saradnje između privatnih kompanija iz IT sektora

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Najdžel Kejsi susreo se danas sa osnivačima BIT Alijanse, novoosnovane asocijacije softverskih kompanija, kako bi se upoznao sa njihovim planovima za unapređenje kvaliteta i brojnosti IT stručnjaka u Bosni i Hercegovini.

Osnivači BIT alijanse su Green River Media, Atlant BH, Zira, Authority Partners, Ping i DevLogic. Ove kompanije su vrlo zainteresovane da svoje poslovanje dalje razvijaju kroz investiranje i fokus na različite modele razvoja talentovanih osoba kroz vlastite programe obuke, te rad sa obrazovnim institucijama i organizacijama na razvoju programa u skladu sa odredbama tržišta.

Alijansa će raditi na razvoju saradnje između privatnih kompanija iz IT sektora u skladu sa utvrđenim kodeksom rada kako bi se osiguralo da aktivnosti jedne kompanije nemaju negativan uticaj na ostale njene članove. Alijansa ima namjeru da postane jedinstveni glas industrije kako bi mogla uticati na donošenje odluka koje se odnose na njenu budućnost.

Ambasador Kejsi je na sastanku izjavio: ”Drago mi je da je jedna britanska kompanija, zajedno sa svojim istomišljenicima, uzela aktivnu ulogu u rješavanju problema sa kojima se susreću poslujući u Bosni i Hercegovini. Često se može čuti da međunarodne kompanije odlučuju da posluju ovdje jer na evropskoj lokaciji imaju pristup obrazovanoj, sposobnoj i cjenovno konkurentnoj radnoj snazi. Iako je ovo možda tačno za proizvodni sektor, čini se da to nije slučaj u IT sektoru Bosne i Hercegovine. Kako bi ovaj izuzetno dinamičan sektor nastavio da se razvija i nudi uzbudljive prilike za zapošljavanje, obrazovne institucije ove zemlje moraju početi da prate stvarne potrebe privatnog sektora.”

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog