Muzika i film

Finansijski savjeti iz šest filmskih klasika

Wall Street (1987.): "Stvar je u tome, dame i gospodo, da je pohlepa, u nedostatku boljih riječi, dobra. Pohlepa je pravedna, pohlepa funkcioniše. Pohlepa pojašnjava, presijeca, i drži suštinu evolutivnog duha.

Pohlepa, u svim svojim oblicima; pohlepa za život, za novac... i pohlepa, zapamtite moje riječi, ne samo da će spasiti Teldar Paper -a, nego i neispravnu Korporaciju zvanu SAD. Hvala vam puno " - Gordon Gekko

Ovaj citat izgovara glumac Michael Douglas, igrajući zloglasnog lika zvanog Gordon Gekko, govoreći hrabro o tome kako državu vodi pohlepa. Ovaj strastveni govor, potvrđuje kako je važno da želimo sve više i više, do krajnje tačke pohlepe. Jer želimo da imamo mogućnost da kupimo više, da možemo otvoriti kreditne račune, koje nam omogućavaju da kupimo ono što želimo sada a da platimo kasnije.

Shawshank Redemption (1994.): "Potrudi se živjeti ili ćeš umrijeti" - Andy Dufresne

Ovaj nagrađivani film, o nepravedno zatvorenom bankaru, daje ideje gledaocima za planiranje budućnosti, posebno u ovim trenutnim vremenima ekonomske krize.

Stabilnan posao, otplata svih dugova, štednja, i provjera kreditne istorije, su četiri stvari koje svaki potrošač može učiniti za uspješniji plan neizvjesne budućnosti.

Ovaj lik shvata, da ako ne naučiš da preživljavaš, onda umireš. U finansijskom smislu, mogli bismo izjavu vidjeti kao: Ako ne štedite, nećete imati.

The Godfather (1972.): "Daću mu ponudu koju ne može odbiti" - Vito Corleone

Ova bezvremenska trilogija pruža gledište na novac, koje pokazuje kako sve ima cijenu i sve se plaća. Corleone ne misli direktno na novac, ali izjava je primjenjiva na finansije.

Svako finansijsko djelovanje ima svoju cijenu. Ako smo primorani da se zadužujemo, moramo preuzeti odgovornost za plaćanje dugova koje napravimo.

Jerry Maguire (1996.): "Pokaži mi novac" - Rod Tidwell

Ovom rečenicom se sportista, Tidwell, obraća svom sportskom agentu, Maguire-u, da ga motiviše u pronalasku  unosnije ponude za njegov  ugovor. Tidwell zna koliko vrijedi, i neće pristati na manje novca nego što  njegova sposobnost i “celebrity” status može donijeti.

Da biste pratili Tidwellovu filozofiju, možete pitati za veću platu koju zaslužujete i pokazati uvijerenje da ćete je i dobiti.

Field of Dreams (1989.): "Ako ga sagradiš, on će doći" - Bosonogi Joe Jackson

Kad pravite stabilne finansijske odluke, dobro sagledate svoje mogućnosti, možete izgraditi pozitivan finansijski status, koji može dovesti do toga da vam povjerioci nude produžavanje vremena otplate zaduženja.

Kreditori su skloni nagraditi potrošača, sa pozitivnim kreditnim ocjenama sa još više kreditnih linija. To su potrošači koji mogu sami birati kredite, s povoljnim uslovima.

Boiler room (2000.): "I ne postoji takva stvar kao poziv bez prodaje. A prodaja se vrši na svaki poziv koji napravite. Ili prodate klijentu nešto ili on prodaje vama razlog zbog kog ne može da kupi. U svakom slučaju je prodaja, samo je pitanje ko će prodati? Vi ili on? Sada budi nemilosrdan, to je to, gotov sam " - Jim Young

Postoje dobitnici i gubitnici u svakom aspektu života. U svijetu novca, zaposleni koji ulazi u šefovu kancelariju, sa dobro pripremljenim zahtjevom za povišicu može izaći kao pobjednik. Ovaj radnik zna svoju vrijednost  i spreman je da pregovara za veću platu.

Ako je zaposleni  manje pripremljen, ili pun sumnje u sebe, diskusija bi se mogla vrlo lako pretvoriti u neuspješan zahtjev za povišicu.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog