Vijesti

Farmaceutske kuće stvaraju vještačku krizu?

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske izrazio je sumnju da farmaceutske kuće žele da stvore vještačku krizu u vezi sa nabavkom petovalentnih vakcina, jer se nijedan dobavljač nije javio ni na treći tender ove ustanove za njihovu nabavku.

U Fondu navode da su sve vakcine koje nabavljaju znatno jeftinije nego što se prodaju u apoteci, što navodi na razmišljanje da neko ima interes da se vrati stari sistem nabavke, a ne posredstvom Fonda, jer su tada sve vakcine bile mnogo skuplje. 

Fond smatra da je krajnje neodgovorno ponašanje dobavljača koji su se prethodne godine javili na tender za petovalentnu vakcinu, a da to sada niko ne učini, čime je poslata jasna poruka da je nekome bitniji profit, nego da djeca Republike Srpske na vrijeme dobiju petovalentne vakcine, saopšteno je iz ove ustanove. 

"Fond kao institucija koja zastupa interes više od milion osiguranih lica neće i ne smije da dozvoli da bude žrtva ucjena i zato će učiniti sve što je moguće kako bi što hitnije nabavili ove vakcine", navodi se u saopštenju. 

U ovoj ustanovi poručuju roditeljima da nema mjesta panici i da će uložiti maksimalne napore da nijedno dijete ne bude oštećeno. 

Fond podsjeća da vakcine nabavljaju posredstvom tendera tako što kompletnu specifikaciju i potrebne količine dostavlja Institut za javno zdravstvo i da će u narednom periodu insistirati da svaka zdravstvena ustanova nabavlja ono što je u njihovoj nadležnosti.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog