Vijesti

Granična policija ne dozvoljava kolektivan odlazak radnika iz BiH

Po izuzetno hladnom vremenu kolona radnika Aide, Konjuha, Livnice čelika i Dite u 9.25 sati stigla je na granični prijelaz u Orašju u namjeri da napuste Bosnu i Hercegovinu.

Granični policajci su upoznali predstavnike radnika sa zakonskim procedurama i rekli im kako iz Bosne i Hercegovine mogu izaći samo sa važećim putnim ispravama.

"Mi tražimo kolektivno iseljenje, mi idemo iz zemlje", rekao je Mujo Gavranović, potpredsjednik Sindikata Konjuha jednom od graničnih policajaca.

"Bez pasoša nećete moći", odgovorio mu je graničar.

"Gospodine kako pored vas prolaze narko diler i vi ih ne vidite. Nemojte gledati ni nas, pustite da idemo", ponovo je progovorio Mujo Gavranović.

Potom je uslijedio još jedan odgovor graničara:

"Molim vas da se pomjerite desno i tu sačekate. Morate osloboditi kolovoznu traku".

Radnici su se potom pomjerili u stranu. Hladan vjetar i snijeg lede krv u žilama, a radnici napominju kako će ostati ispred graničnog prijelaza.

Iskaz nezadovoljstva

Oko 120 radnika propalih firmi iz Federacije BiH /FBiH/ krenulo je jutros iz Orašja prema granici sa Hrvatskom, izražavajući protest zbog nebrige vlasti.

Radnici Fabrike obuće "Aida", Fabrike deterdženata "Dita" i Livnice čelika iz Tuzle, te Fabrike namještaja "Konjuh" iz Živinica jutros su do 9.00 časova čekali sastanak sa delegacijom Vlade Tuzlanskog kantona, javlja portal "Kliks". 

"Niko se nije pojavio i zato smo odlučili da krenemo prema granici. Ne znamo šta nas čeka gore, ali ne odustajemo", rekao je jedan od radnika. 
Radnici, koji su u srijedu, 24. decembra, krenuli iz Tuzle pješice prema granici sa Hrvatskom, prenoćili su sinoć u Osnovnoj školi Orašje i zahvalili direktoru škole Mati Vincentiću na gostoprimstvu i pomoći. 

Vlada Tuzlanskog kantona juče je donijela odluku o isplati 220 KM za radnike navedenih firmi, a novac će biti uplaćen na račun centara za socijalni rad u Tuzli i Živinicama. 

Radnici su istakli da to nije dovoljno te su bili decidni da svi njihovi uslovi moraju biti ispunjeni, među kojima su uvezivanje radnog staža, materijalno zbrinjavanje u vrijeme nezaposlenosti, pokretanje proizvodnje. 

izvor: klix.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog