Svijet

Rusija prestigla Saudijsku Arabiju u proizvodnji nafte

Rusija je preuzela primat Saudijske Arabije u proizvodnji nafte u decembru, kada su obje zemlje počele da ograničavaju proizvodnju u okviru dogovorenog smanjenja, prenio je danas Blumberg (Bloomberg).

Rusija je u decembru pumpala 10,49 miliona barela nafte dnevno, što je za 29.000 barela dnevno manje nego u novembru, dok je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju na 10,46 miliona barela dnevno s 10,72 miliona barela dnevno, pokazuju danas objavljeni podaci organizacije JODI (Joint Organisations Data Initiative) iz Rijada.

Time je Rusija prvi put od marta prestigla Saudijsku Arabiju u proizvodnji nafte, navodi Blumberg.

Saudijska Arabija i drugi članovi Organizacije zemlja izvoznica nafte (OPEK) odlučili su krajem novembra da smanje proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno u prvih šest mjeseci ove godine kako bi cijene porasle. Zemlje van kartela, među kojima je Rusija, pristale su na dodatna smanjenja, pa je cijena sirove nafte od marta povećana za 20 odsto.

SAD su u decembru bile treći najveći proizvođač nafte s 8,8 miliona barela dnevno, dok su u novembru proizvodile 8,9 miliona barela dnevno, naveo je JODI.

Saudijska Aravije je u decembru dnevno izvozila osam miliona barela dnevno, dok je u novembru izvozila 8,26 miliona barela dnevno, što je najveći mjesečni pad u izvozu od maja 2003. godine, pokazuju podaci JODI.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog