Da li znate?

Opština Brod: Višak zaposlenih u upravi i veliki rashodi po tom osnovu

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, opština Brod je imala 34.138 stanovnika (Izvor: www.opstina-brod.net), a prema posljednjem popisu iz 2013. godine ima 15.720 stanovnika (Republički zavod za statistiku Republike Srpske).

Broj zaposlenih na teritoriji opštine Brod je 3.399 (62,20%), dok je broj nezaposlenih 2.066 (37,80%). Prosječna bruto plata iznosi 1.445,00 KM, dok je neto 925 KM. (Izvor: Invest Srpska)

Opštinsku upravu opštine Brod čine: Odjeljenje za opštu upravu, Odjeljenje za poljoprivredu i razvoj sela, Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti, Odjeljenje za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i ekologiju, Odjeljnje za finasije, Odjeljenje za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije, Odsjek za lokalni razvoj, investicije i javne nabavke i Odsjek za poslove zaštite i spasavanja.

Iako spada u manju opštinu, zaposleni u opštinskoj upravi Broda imaju daleko veće prosječne plate od svojih kolega u razvijenijim opštinama i gradovima, čiji je obim posla daleko veći. Tu spadaju grad Bijeljina, Prijedor, Doboj i Trebinje.

U opštinskoj službi opštine Brod 2013. godine bilo je zaposleno 75 radnika zajedno sa opštinskim funkcionerima. (Izvor: capital.ba)

U 2017. godini u opštinskoj upravi Broda zaposleno je 98 lica, uključujući zaposlene u Teritoraijalnoj vatrogasnoj jedinici, od toga 84 na neodređeno vrijeme, 7 na određeno vrijeme, 2 pripravnika, 2 savjetnika Načelnika i 3 funkcionera.

Prema podacima anonimnih ali dodatno provjerenih izvora do kojih je došao Frontal u opštinskoj upravi Broda radi mnogo veći broj ljudi. Broj onih koji dobijaju platu iz budžeta na osnovu raznih vrsta ugovora u nekim mjesecima nekad prelazi i 150.

Prema Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi opštinska uprava Broda trebalo bi da ima optimalno 54 zaposlena radnika, što ukazuje na to da trenutno imaju višak radnika. Iz opštinske uprave Brod su i potvrdili ovaj podatak da imaju višak radnika i da je zadnja sistematizacija usvojena u februaru 2017. godine.

Na osnovu podataka administrativne službe opštine Brod do kojih smo došli u našim istraživanjima, u izbornoj 2016. godini broj potpisanih ugovora iznosio je ukupno 31, od toga 7 Ugovora o radu na određeno vrijeme, 21 Ugovor o radu na neodređeno vrijeme i 3 Ugovora o pripravničkom stažu. Broj potpisanih Ugovora o djelu je 35.

 

Frontal







 

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog