Branislav Škobo

Како Противградна заштита РС подстиче пољопривредну производњу?

Ево како су изгледале најаве вијести 30. априла и 1. маја 2009. Године: „Лед уништио усјеве", „Пљусак праћен градом начинио огромне штете"....итд


Зар у вријеме када је наука и техника толико напредовала имамо оваква дешавања, шта се десило са нашом противградном заштитом и да ли су заштитари штитили и на овакав начин подстицали наше пољопривреднике?

Уопште је познато да је за успјешан рад противградне заштите неопходно испунити неколико услова, неопходно је имати информацију о градоносном облаку, његовој позицији на територији која се брани, густини и брзини кретања, затим потребно је имати распоређене лансирне рампе и ефикасан систем комуникација за слање наредби на лансирне рампе.

Информације о градоносним облацима се добијају из метеоролошког радара, којег очигледно Противградна заштита РС не посједује јер не посједује ни информације на које би требала да реагује.

Из Противградне заштите РС рекли су: „Било је грмљавинских непогода и хронолошки смо користили противградне ракете на неким подручјима", закључујући да је на осталим подручјима забиљежен пљусак уз суградицу без штете на пољопривредним усјевима што наравно није тачно, јер су у Поткозарју штете катастрофалне. Град величине љешњака, праћен јаким вјетром оштетио је усјеве кукуруза, житарица, воћњаке, баштенске културе, и како ствари стоје штете су и до 80 одсто, па се питамо какво је дејство противградне заштите ако је лед падао у бујицама и могао се лопатама гртати.

Невјероватно али истинито је да се на овакав начин врши подстицај пољопривредне производње и наших произвођача, само ви радите имаћете субвенције од државе, а када будете требали убирати плодове рада, нећемо вам дозволити јер смо новац за откуп усмјерили на ауто путеве, па Противградна заштита мора ефективно да ради да вам ништа од тога не остане.

Срамота је да Противградна заштита РС не види трећину своје најплодније територије, нема довољан број ракета и (не)дјелује баш када треба али не и гдје треба.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog