Bojan Bajić

Ново српско Начертаније у БиХ

Србин је цивилизовано биће, не треба да буде примитиван.


Српски народ је европски народ, не треба да буде пргави и једини ''праведни'' комшија мимо цијелог ''села''.

Србин треба да чува свој идентитет, културу и традицију, али не треба никоме да намеће или оспорава његов идентитет.

Србин који не прихвата различитост, мултиетничност и мултикултуралност је примитиван, и нема право себе назвати припадником цивилизованог народа.

Издајник је онај Србин који покушава да прикрије српске жртве, фашиста је онај Србин који велича и промовише злочине над другим народима и вјерама, а кукавица је онај Србин који пуца свезаном заробљенику у леђа.

Српски националиста је онај који велича и чува сјећање на легендарне српске генерале: Живојина Мишића, Радомира Путника, Петра Бојовића, Степу Степановића, а фашиста је онај Србин који велича највећу српску срамоту и мрљу, Ратка Младића, и негира геноцид почињен у Сребреници.

Примитиван Србин је онај који увијек кривца види у другом, а никад у себи.

Прави Србин ће престати да мисли да је најважнији на планети, и да цијели свијет због тога смишља ''завјере'' против Срба, него ће се узети у памет и почети схватати своје заблуде и радити на својим манама и врлинама.

Издајник је сваки Србин који се одриче земље гдје вијековима живи, па је тако свако одрицање од Босне и Херцеговине као своје властите државе, чисти чин издаје. Нити један појединац, као ни актуелна српска генерација, немају право одрећи се српске културе и традиције, нити српског идентита у Босни и Херцеговини.

Сваки онај Србин који крши ово начертаније, свјесно или несвјесно ради против српске будућности у Босни и Херцеговини, која је вјековима и српска држава, као што је и хрватска и бошњачка, као што је и свих оних који се не изјашњавају национално, и као што ће бити у свим наредним вијековима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog