Jelena Stanišljević

Upoznajte ljepote Bosne i Hercegovine : Birokratija

„Sve putne isprave za punoljetne osobe, koje nadležni organi za izdavanje ličnih dokumenata u BiH od danas (07.08.2013. op.aut.) proslijede Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA/), važiće 10 umjesto dosadašnjih 5 godina“, saopšteno je ili bolje reći „servirano“ građanima iz ove Agencije .

Bezobrazluk bez premca!

Sačekali su u IDEEA-i da većina građana Bosne i Hercegovine provede sate i dane u predivno klimatizovanim i čistim prostorijama CIPS-a, da izlaze s posla kako bi ih „maltretirali“nervozni službenici, da se vraćaju po nekoliko puta jer sistem „pada“( sistem u koji je uloženo više od 4.5 miliona evra), da plate nove biometrijske pasoše 40 KM+ takse+ rodni list+takse, da konačno dobiju nove biometrijske pasoše koji važe 5 godina, pa da im saopšte kako eto baš od sutra, novoizdati  biometrijski  pasoši važe 10 godina!Puj pike ne važi!

Naravno, građani Bosne i Hercegovine neće morati da mijenjaju svoje važeće putne isprave samo zato što važe 5 godina, a nove isprave će da važe 10 godina, ali i ne radi se o tome. Radi se o osjećaju koji većina građana ove lude države ima- da se ovdje ne zna ko pije a ko plaća! Pardon, zna se -plaćamo mi.

Ove izmjene su uslijedile nakon početka primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH koji je u julu usvojio Parlament BiH, a izmjene su objavljene u "Službenom glasniku BiH", broj 60/13. Ništa se vi građani naši dragi ne brinite, naći ćemo uvijek po jedan ili više zakona da ih izmijenimo kako bismo vam život učinili malo življim, zanimljivijim. Da obilazite naše službe, da se družite u čekaonicama, da plaćate što ste već nekoliko puta platili, da upoznajete ljepote birokratskog aparata naše države! Nemamo mi samo lijepu prirodu, imamo i lijepu birokratiju! Divnu! Neusklađenu, s velikim potencijalom da vam još mnogo godina izvlačimo teško zarađeni novac.

A ko nema para i strpljenja, nek sjedi fino u svojoj kući! Da brate! Što bi putovao negdje, kad je ovdje najljepše! A i dešavaju se sve same nevjerovatne stvari, koje se vjerovatno na malo mjesta dešavaju. Bar u ovom civilizovanom dijelu svijeta. A i nismo mi bilo ko, mi smo jedni i jedini -Bosna i Hercegovina država na granici paranormalnog!

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog