Cara Dara

Molim državu da ženama obezbjedi partnere – još jedan tekst o ženama koje ne rađaju

Kada sam jutros na svojoj FB stranici podijelila ovaj link nisam znala da će me jedan jedini komentar, koji sad iz nekog razloga ne mogu naći,  toliko pogoditi. Komentar je zvučao otprilike ovako:

Za dva mjeseca se sa porodiljskog vraćam na posao. Hvata me panika kako ću za 16h stići ono što ne mogu za 24h.

Gledam u komentar i mislim. Tačno znam o čemu žena priča. Znam da ima dvoje djece, da radi i da je hvata panika kad pomisli na vraćanje na posao. (Sretnica je, rećete vi, ima se gdje vratiti!).

Stislo me u grlu, prevrnuo mi se stomak i onda opet odem na onaj tekst koji je esencija odnosa ašeg društva prema ženi. (Jeste, našeg društva. Nijanse se u pitanju ako na društvo gledamo u okviru države. Isto je i u BiH, i Srbiji, i Hrvatskoj…birajte zemlju u kojoj razumiju ovaj jezik kojim pišem.)

Stvarno nisam mislila ništa da kažem jer nakon fenomenalnog teksta koji je Mahlat napisala “O hedonistkinjama zemlje Srbije” mislila sam da nemam šta da dodam.

Kad, vidi vraga, imam!

Imam da dodam na taj jednostrani i šovinistički tekst nekoliko stvari.

Nema veze što je odmah u podnaslovu žena prikazana kao biće (napokon) poneseno najnižim porivima. “Produženo školovanje i hedonistički obrazac življenja dovode do demografskog pada” ne znači ništa drugo nego  održavanje slike žene kao bića manjeg vrijednog, jer pobogu, što bi se ona duže školovala nego zato što je glupa i zato što  hoće da uživa u alkoholu, seksu a ako je baš dovoljno vješta i drogama. Ovaj podnaslov je najmanje bitan.

500x639x1908.jpg.pagespeed.ic.T2qU9_H02L50DClSLphB

Ako nije hedonistkinja, onda joj svejedno nešto nedostaje jer nije ispunila svoju životnu misiju – produženje vrste na ovom divnom svijetu.

unnamed

Ono što je meni nakon drugog čitanja, biće da sam i ja glupa, toliko zaparalo oči je činjenica da nema veze što su žene ispičuture bez mozga u velikom gradu pohrlile za lagodnim životom i provodom, već što bi trebale da rađaju muškarce!

Mi pretpostavljamo da će najveći broj žena koje nemaju dete između 30 i 35 godina ipak roditi naslednika, jer sva istraživanja u našoj sredini govore da se roditeljstvo visoko vrednuje na skali životnih prioriteta.

Jeste, izvađeno je iz konteksta ali čini mi se, da su ovdje društvena očekivanja vrlo jasna.

Da mi se nije učinilo i da je jednostavno to – To potvrđuje se dalje.

Ona podseća da je odgovor na pitanje – zbog čega žene koje rađaju dete posle 35. godine najčešće ostaju majke jedinaca, jednostavan i glasi: reproduktivna moć žene se sa godinama smanjuje, dužina čekanja na začeće se povećava, a trudnoće u četvrtoj deceniji često se komplikuju.

Argument biološkog sata, tj. reproduktivne moći je omiljen u manipulaciji društvenim položajem žene. Baš se pitam kako se te trudnoće nisu komplikovale kod onih istih baba koje su stalno argument u komentarima na ovakve tekstove? …ali doćemo i do baba.

Koja je veza između komentara one žene sa početka priče i ovog teksta o statistici?

Veza između to dvoje je potpuni izostanak muškaraca. Istina, u tekstu o statistici se provuklo nešto poput još očekivanja od žena ali to bi trebalo da država reguliše, jer po svemu sudeći su muškarci potpuno nesposobni.

Istražujući faktore koje mlade žene motivišu da zasnuju porodicu, ustanovili smo da je kvalitetan partnerski odnos i osećaj psihološke i materijalne sigurnosti odlučujući za roditeljstvo. Zbog toga smatram da država svakako treba da finansijski podrži porodicu, ali i da podrži balans između roditeljstva i obrazovanja, odnosno roditeljstva i rada – ženama koje imaju decu predškolskog uzrasta treba ponuditi klizno radno vreme ili rad kod kuće, ako je to moguće – predlaže naša sagovornica.

Žene su te koje same zasnivaju porodicu, a država treba da bude drugi roditelj.

Pitam se da li je to tako što su muškarci nesposobni ili zato što su presposobni? Pojma nemam.

502x799xsuffrage11.jpeg.pagespeed.ic.fv9mjweMDZSn19o9aybB

Pošto se zaziva država u pomoć, pitam se kako to da nije urađena statistika, isto tako dobronamjerna i brojanja radi, sa muškarcima? Koliko je muškarca koji se ne odazivaju na ime “tata”? Kave veze ima što ne rađaju? Pa i oni su roditelji.

Kako god okrenem, muškarcima se otpisuju sposobnosti brige o djeci i kući kao da samo mi to znamo da radimo. Čuj oni nama pomažu u kući!

Šta ima da pomažu?! Nismo mi direktori kućne firme pa da trebamo asistenta!

Nama treba partner, ne pomoćnik.

Dok nađemo partnera, molim državu da obezbjedi  psihološku i fizičku sigurnost hedonistkinjama jer ako je to naziv žene koja se ne uklapa u dole pobrojana uvjerenja, ja ću rado da se nazovem tako!

  • žena treba da rodi jer drugačije ne vrijedi
  • kad rodi, onda normalno treba i da doji, jer drugačije ne vrijedi
  • kad doji i rodi treba da izgleda kao da nije rodila ni dojila, jer drugačije ne vrijedi ili nešto nije u redu sa njom
  • ako izgleda dobro i brine o sebi, sigurno se kurva ili ne brine o djeci
  • ako ima posao, sigurno je to kancelarijski posao gdje se ne umori tako da treba imati dovoljno energije da se brine o kući, djeci i mužu
  • ako ne radi, tj. nema posao, onda svejedno ništa ne radi jer briga o djeci nije posao i ne zahtjeva energiju.
  • žena koja kaže naglas da joj je teško je nesposobna ili ne voli djecu
  • žena koja oboli je dobra majka
  • žena kojoj je sve ovo nenormalno sigurno mrzi muškarce ili nema dovoljno seksa ili mrzi i seks i muškarce

Lažem li?

One priče “i moja baba je rodila i orala njivu” zabijte sebi baš tamo odakle nasljednici izlaze jer bi vam to rekle moje obje babe i to sa apetitom!

p.s. ove slike su posteri koji su krajem 19. vijeka upozoravali društvo o posljedicama davanja prava glasa ženama. Sad je 21. vijek.

preuzeto sa: karadara.net

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog