DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Republika Srbija nije garant ali je OHR garant pogriješio!

Republika Srbija nije garant već ravnopravni potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, ravnopravna strana. Jasno je, svakom dobronamjernom komentatoru, da se iz ove činjenice da je Repubika Srbija ravnopravni potpisnik ne može izvesti stav da je ona strana koja je izvršila agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu!

Poznato je da Međunarodi sud pravde u Hagu nije razmatrao, prilikom suđenja po optužbi Bosne i Hercegovine, koja je optužila Republiku Srbiju za genocid u BiH, nije razmatrao pitanje karaktera rata, i to je u presudi precizno i naveo. Pitanje agresije je pitanje za Ujedinjene nacije, Evropsku Uniju i Haški tribunal, koji je to razmatrao u nekim suđenjima. O tome drugom prilikom.

Visoki predstavnik nema mandat da određuje karakter ratnog sukoba u Bosni i Hercegovini, i ne može dati izjavu da je Republika „Srbija, kao i Hrvatska, samo potpisnice Dejtonskog sporazuma, i to zbog svoje uloge u agresiji na BiH.“

Mirovni sporazum su potpisali: Republika Bosna i Hercegovina, Repubika Hrvatska i Savezna Republika Jugoslavija kao ravnopravne „Strane“.

Svjedoci : Evropska unija, Francuska Republika, Republika Njemačka, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.

U preambuli GENERALNOG OKVIRA MIROVNOG SPORAZUMA ZA BOSNU I HERCEGOVINU piše da „Strane“: „Priznajući potrebu za sveobuhvatnim rješenjem tragičnog sukoba u regionu.“ Dogovorile su se i o slijedećem: „OHR (Visoki predstavnik) je konačni autoritet za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma o sprovođenju civilnih aspekata mirovnog rješenja. (Aneks 10- Sporazum o sprovođenju civilnih aspekata mirovnog rješenja, član 5. Konačni autoritet za tumačenje)

Dvadeset godina normlni čitaoci su čitali iz Dejtonskog mirovnog sporazuma da se u regionu desio tragični sukob. Godinama predsjednici Aleksandar Vučić i Milorad Dodik javno govore da je Republika Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, i da se u BiH desio tragični sukob, i nikada to nije bio povod Visokom predstavniku da im skrene pažnju da te izjave nisu tačne.

Ali kad je TV1 pitala Visokog predstavnika da li je Republika Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma brzo je stiglo tumačenje, koje je u Sarajevu dočekano sa oduševljenjem. U Sarajevu u kom se godinama ovaj stav iz Dejtonskog mirovnog sporazuma „tragični sukob u regionu“ sa srpskog jezika kad se prevode na bosanski jezik glasi „agresija“. Isto kao što se i „međunarodni oružani sukob“ i „udruženi zločinački poduhvat“ na bosanskom jeziku i bosanskom duhu pretvaraju u „agresiju“!

Zanimljivo da su pravni autoriteti, akademici za sve i svašta Šefik Džaferović i Miro Lazović, savjetnici Valentina Incka, ovih dana izjavili da „ Na BiH je, ... izvršena agresija i potpisivanjem Dejtonskog sporazuma to je potvrđeno.“

- Potpuno je bilo jasno da se bez SR Jugoslavije i Hrvatske ne može postići nikakvo mirovno rješenje u BiH i to je jedna od bitnih karakteristika Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ona se oslikava kroz samu strukturu Sporazuma. Strane Sporazuma su R BiH, SR Jugoslavija i R Hrvatska – kazao je Džaferović.

Njegovo mišljenje, odnosno stav da je na BiH izvršena agresija, dijeli i Miro Lazović, predsjednik Skupštine Republike BiH.

- Da su potpise stavljali predstavnici bosanskih Srba i bosanskih Hrvata, to bi značilo potvrdu onoga što su oni htjeli, a to je da se u BiH vodio građanski rat. Logično je i ispravno da je svoj potpis stavio Milošević, da je svoj potpis stavio Tuđman jer su te dvije države i najodgovornije za eskalaciju sukoba u BiH – izjavio je Lazović za Faktor.

Nedavno je u jednoj tv emisiji na TV1 poznata komentatorka za sve i svašta Dežana Karup Druško, objašnjavala Karamatić Mariu, da Bošnjaci kad neko pomene sintagme „udruženi zločinački poduhvat“, „međunarodni sukob“ i „tragični sukob u regionu“ čuju „agresija“!

Sa nestrpljenjem čekam kako će reagovati Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, članovi Vijeća za implementaciju mira, i naravno gore pomenuti pravni autoriteti, političari, novinari i NVO perjanice kod Bošnjaka! I poslije svega šta može čovjek reči o OHR (Visokom predstavniku)! Na osnovu stavova koje su iznijeli u tumačnju Detonskog sporazuma za N1, izgleda da se OHR i Visoki predstavnik isto ponaša kao i Bošnjaci koji kad vide „tragični sukob u regionu“ čuju „agresija“!

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je između Republike Srpske i FBiH entitetska granica ili administrativna linija?

Rezultati ankete
Blog