DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Legendarne bošnjačke laži o građanskom ratu u Bosni i Hercegovini

Novinari, analitičari, političari i predstavnici bošnjačkih žrtava građanskog rata, koriste svaku priliku da po hijaditi put ponave laži o događajima iz građanskog rata 1992-1995. godine. Ovaj put je to pravosnažna presuda za ratne zločine Radovanu Karadžiću u Hagu!

   1. Presuda Radovanu Karadžiću predstavlja minimum pravde za sve žrtve, Bošnjake i Hrvate, koji su sistematski istrebljivani u sklopu genocidnog projekta stvaranja Republike Srpske.

Istina: U pravosnažnoj presudi ne postoji formulacija da je Republika Srpska genocidni projekat, odnosno da je genocidna tvorevina.

 1. Republika Srbija je izvršila agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu!

Istina:  a) U presudi Radovanu Karadžiću nije utvrđena agresija Republike Srbije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. b) U prvostepenoj presudi Genaralu Ratku Mladiću precizno je navedeno da nema dokaza u učešću Republike Srbije u građanskom ratu u Bosni i Hercegovini.

 1. U Srebrenici je Vojska i Policija Republike Srpske i druge paravojne snage ubile 8.372 Bošnjaka.

Istina: U Srebrenici je u ratnim sukobima sa Vojskom i Policijom  Republike Srpske, a i u međusobnim bošnjačkim sukobima ima veliki broj poginulih, to su i oni iz kolone koji su poginuli u sukobima sa Vojskom Republike Srpske od Srebrenice do proboja srpskih linija kod Sapne!

 1. U Gradu Sarajevu je ubijeno preko 14.500 Sarajlija.

Istina: a) Tokom građanskog rata u Gradu Sarajevu ubijeno oko 5.600 Sarajlija, Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih. b) Tokom građanskog rata u Gradu Sarajevo poginulo je oko 8.900 sarajlija, Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih.

 1. Na Grad Sarajevo je izvršena agresija od strane Srbije i Crne Gore.

Istina: a) U Gradu Sarajevu vojnici zaračenih strana su bili građani Sarajeva jer to pokazuje činjenica da od 14.500 žrtava, samo 650 žrtava nisu imali prebivalište i boravište u Gradu Sarajevu 1992. godine. b) U Bosni i Hercegovini od 105. 000 žrtava, oko 700 su žrtve čije je prebivalište i boravište 1992. bilo u Srbiji i Crnoj Gori.

 1. Prvi put na svijetu za ratni zločin silovanja bošnjakinja u Hagu osuđeni su Srbi iz Foče!

Istina: Prvi put na svijetu za ratni zločin silovanja srpkinja u  Hagu osuđen je Bošnjak iz Čelebića.

 1. U Prijedoru je ubijeno oko 3.500 civila bez ikakvih ratnih dejstava.

Istina: U Prijedoru je bilo ratnih sukoba zaračenih strana i ima poginulih vojnika na svim stranama.

 1. Ova presuda Radovanu Karadžiću je pokazala da je propala srpska teorija, pokušaj izjednačavanja zločinca i žrtve.

Istina:  a) Svaka sudska presuda samo označava ko je zločinac a ko je žrtva i ne može to biti izjednačavanje zločinca i žrtve. b) Nije tačno da su samo Bošnjaci žrtve rata! c) Nije tačno da su samo Srbi zločinci!

 1. Ovo, presuda/e Radovanu Karadžiću je/su osnova da se pokrene proces ukidanje Republike Srpske.

Istina:  Presude sudova nisu nikakav osnov za ukidanje Republike Srpske. To nije pravna osnova po kojoj se može pokrenuti proces ukidanje Republike Srpske.

 1. Vojska Republike Srpske formirala vojne položaje na brdima oko Sarajeva.

Istina: a) I Armija BiH je formirala vojne položaje na brdima oko Grada Sarajeva. b) Vojska Republike Srpske formirala je vojne položaje oko teritorija Grada Sarajeva, na koje je polagala etnička prava, i oni su bili i na brdima i u dolinama Grada Sarajeva. c) I jedna i druga vojska je bila na brdima, čak je Armija BiH držala u posjedu više brda i planina.

 1. Srpski snajperisti su bili najveća opasnost za djecu u opkoljenom Sarajevu.

Istina: Najveća opasanost za djecu u opkoljenom Sarajevu su bile srpske granate, jer po podacima Smaila Čekića od 1.601 ubijene djece u opkoljenom Sarajevi snajperom je ubijeno 53 djece!

 1. Na panoima sa ljiljanima koji su postavljeni u Hagu od strane bošnjačkih udruženja Konjic se označava kao opština u kojoj su Karadžićevi Srbi činili zločine.

Istina: a) Srbi nisu optuženi ni za jedan zločin u Konjicu. b) Bošnjaci su osuđeni za zločine u Logoru Čelebići, sudi im se za zločine u Bradini, a svi znaju za dvaput strijeljanu, ubijenu srpsku djecu u Konjicu!

 

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog