Radmila Trbojević

„Ja znam ko sam„

Šta još treba da se desi pa da povjerujemo da sve što nam se dešava ne može biti slučajno. Desanku Maksimović srpsku pjesnikinju, koja je generacijama bila nadahnuće ljubiteljima poezije, s kojom smo rasli, zaljubljivali se recitujući njenu „ljubav je lijepa samo dok se čeka, dok od sebe nagovještaj da“. S njom smo pjevali Šumadiji, Brankovini, Srbiji, osjećali miris tek ispečenog hljeba, toplotu česnice, koju sprema majka, miris trava, učili o patriotizmu, o našoj (onoj) zemlji, o đacima stradalim u Šumaricama...

Šta će mladima veličanstveni Njegoš, šta će im mudri Andrić, šta će im pisci koji su dosadni, zamorni, teški.. Što bi čitali Mešu Selimovića, pjesnike Erića, Vitezovića, zašto bi se bavili Ćopićem i vremenom u kojem je on gledao stvarnost velikanom Kočićem, što bi sada saznavali koga je ovdje u Krajini „umeo„ i „zatro“ Grac i zelenocrna Monarhija, što bi se zamarali, kad imaju Rijaliti, imaju Parove, kad se pomamljeni goli, ili polugoli, seksaju u WC-ima, a publika širom Srbije i šire ih gleda, kad pravila postavljaju vedete debelih usana i golih guzuca, Ajfonke, Stanije , itd. cure koje u glavi imaju smo onu stvar i eure, kad glumice i pjevačice listom pišu knjige (naravno, ne uvijek neinteresantne, naprotiv pune stvarnih događaja) kad ljubav ne znači ništa, kad sve treba brzo da se desi, seks, seks...što brže, kad ništa nije vrijedno osim novog auta i skupe garderobe–ispod koje najčešće nema ničega.

Zašto je neka komisija baš u Srbiji izbacila Desanku iz Gimanzije. Birali su koje će pjesme izbaciti, razmatrali, čerečili stihove - da vide šta je, a šta nije u duhu ove EPOHE! Koje epohe? Ove u Srbiji! U Europi! Ove u kojoj se ne zna ko koga i kako je......e! Šta ih je vodilo, ili bolje KO ih je vodio u taj sramni poduhvat, ko stoji iza brisanja šumadijske poetese, heorine iz povorke autentičnih srpskih pjesnikninja, jedinstvene, rekla bih. Kome je OVO palo na pamet? Zna li iko šta je pravi razlog, šta je povod te neviđene sramote. Kome se to Srbija ulaguje?! Da su to uradili Crnogorci ili Bošnjaci koji ne žele da vide slike Svetog Save u školama, Hrvati koji su izbacili iz svojih školskih programa sve što podsjeća da su tamo nekada živjeli Srbi, pa da nekako progutamo tu knedlu. Ne vole nas. OK. I ne moraju da nas vole. Ne moramo ni mi njih da volimo, ali mi čitamo šta nam je volja. Nema zabrana, jer to ne liči ne na ovu epohu, nego na mračni srednji vijek.

Ali, kad sami sebe počnete posipati pepelom – to je već poodmakla faza samo blaćenja, uvlačenja onima koji srpsku kulturu ne priznaju, dapače, koji i žele da je zatru. Kad narodu omrzneš uspomene i sjećanja, kad im zgadiš pogibije junaka, kad im zabraniš da pjevaju o slavnim bitkama, kad im uzdrmaš temelje na kojima stoji - lako ga je gurnuti u blato.

Nije izgon Desankin iz programa Gimnazije zbog zbirke „Nemam više vremena“„ jer je to zbirka meditativnih, elegičnih pjesama, osjećanje nekog bliskog kraja, besmisla, razočarenje gubitkanajbližih i čekanja neumitnog kraja. Biće to ipak zbog one druge, važnije pjesme JA ZNAM KO SAM...., kada sebe pjesnikinja raspoznaje po zvuku crkvenog zvona, kada izražava duboku pripadnost i povezanost sa slavnim precima, onima koji su se zaklinjali na krstu i po kojem zvuku ona slijedi svoj časni put i to javno kaže.

Biće da je to otjeralo Desanku iz programa gimnazijskog obrazovanja Srbije. Valjda se nadaju da će tako denacionalizovani lakše uću u zajednicu naroda, EU koji su ponos ove epohe. A i šta će im Desanka? Šta će Desanka nekome ko hoće da Srbija zaboravi sebe samu, da joj više ništa njeno nije ni posebno važno, ni drago, pogotovo ništa nacionalno, pradjedovsko. Autoputevi, kilometri ekonomskog razvoja, dobrobit naroda je važna. Globalno napredovanje brisanjem onoga što je individualno, što je naše.

Za sada Desanku brani samo Premijerka, onako iskreno ženski, tj. muški! Svaka čast. Postavlja se pitanje da li je ta komisija mogla da uradi ovo bez naređenja odozgo!? Teško da jeste.

Možda kada poslije izbora u Beograd stigne Milo – događaji će krenuti filmskom brzinom po Srbiju. Mislim u super smjeru. To što Milo zove NATO u pomoć da zaustavi pravoslavne litije u svojoj državi i tako umiri Srbiju zauvijek – zaboraviće se. Kao i sve ostalo.

Kome bi onda Desankina poruka spoznaju sebe kao pravoslavne hrišćanke - bila interesantna, opasna čak. Nekome očigledno jeste. Kome? Nije moje da imenujem.

Ona neka Srbija bi trebalo da zna. Da li?

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (08.06.2020.)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog