DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Dokumentovano argumentovanje je jače od retoričkog negiranja genocida u Srebrenici

Otvoreno pismo Emiru Ramiću.

Poštovani gospodine Emiru Ramiću!

“U pismima direktora IGK Emira Ramića poslanim izvršnom direktoru Twittera Jack Dorsey i izvršnoj direktorici YouTuba Susan Wojcicki se između ostalog kaže:

Poštujući vašu bitku protiv opasnih teorija zavjera i poricanja holokausta u ime više stotina hiljada žrtava genocida u Srebrenici molimo vas da napravite promjenu vaših pravila o govoru mržnje te zabranite sav sadržaj koji poriče i iskrivljuje istinu o genocidu u Srebrenici i veliča osuđene ratne zločince. Svjedoci smo da se vaše platforme sve više koriste za kontinuirano, organizovano i sistematsko poricanje genocida u Srebrenici uz veličanje osuđenih ratnih zločinaca.” https://hayat.ba/institut-za-istrazivanje-genocida-kanada-od-twittera-i-youtube-a-zatrazio-zabranu-negiranja-genocida/462295/?fbclid=IwAR3RzuY9Kxk-ZlfQMRIyZNzKFBBsyKZYkozfXKtzQEz46NCXp4-0EoywTJ0

Razumio sam Vaše pismo, i zato Vas pitam i molim da meni i mojim prijateljima postavite na Vašoj Web stranici precizne podatke na primjer: broj žrtava genocida, broj preživjelih žrtava genocida, broj svjedoka genocida sa izvorima, dokumentima, u kojima su oni istraženi, dokumentivani i prihvaćeni od nekih bitnih svjetskih institucija.

Ovo pišem jer nisam nigdje pročitao da postoji “više stotina hiljada žrtava genocida” ili da postoji hiljadu preživjelih žrtava genocida. Znamo da se govori, piše da ima 8.372. žrtava genocida! Na osnovu čega Vi govorite o “više stotina hiljada žrtava genocida u Srebrenici”?

Vidim ovih dana da se pojavilo mnogo preživjelih žrtava genocida, i pravo da Vam kažem moji prijatelji i ja ne znamo šta znači taj pojam preživjela žrtva genocida, jer su nas učili da su žrtve rata ubijeni, nestali ili poginuli ljudi. Nikad ni od jednog  predavača međunarodnog humanitarnog prava, koje je ranije nazivano ratno pravo ili pravo oružanih sukoba, koje je temeljeno na zbirci prava koja obuhvaća Ženevske i Haške konvencije te naknadne ugovore, sudsku praksu i međunarodno običajno pravo, nisam čuo da je neko preživjeli ubijeni civil ili preživjeli poginuli vojnik a posebno da je neko preživjela žrtva genocida!

Vaše dugogdišnje ponašanje, javno reagovanje i Institut na čijem ste čelu daje nam nadu da ćete Vi da nam odgovorite i objasnite ko je zakonom, odlukama i praksom uveo pojam preživjele žrtve genocida?

Znam za ovog svestranog i sveprisutnog Murata Tahirovića koji je danas, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, a prije toga kao dugogodišnjeg nezamjenjivog predsjednika svega i svačega, raznih udruženja i koalicija, ali ne znam kakve on ima veze sa genocidom, i šta on to svjedoči o genocidu kad je u ratu bio logoraš u Velikoj Kladuši.

Nikad Murat Tahirović nije objavio a ni izjavio koliko ima svjedoka genocida, iako to nije teško, treba samo da pogleda spisak svjedoka optužbe i odbrane sa suđenja za genocid u Srebrenici.

Bojim se da su Murat i kompanjoni, u koje spadate i Vi, idući lakšim, neodgovornim nacionalističkim putem, a ne putevima istine, kao što te sve srpske učesnike (od kuvarice do generala, preko 20.000. hiljada) u srebreničkom ratnom sukobu proglasili ratnim zločincima, sve Srebreničane, koji su u Srebrenici bili u julu 1995.godine, njih oko 40.000 proglasite žrtvama genocida.

Vi godinama koristite pravo na slobodu govora, izmišljate nove pojmove i samo vaše numeričke podatke o Srebrenici i da to javno ponavljate godinama. Iako je očito da korištenje tih vaših novih pojmova i vaših privatnih numeričkih podataka jesu između ostalog i jezik mržnje, nikom od mojih prijatelja nije palo na um da preduzme akciju da se Vaša sloboda govora, izražavanja ograniči ili čak i ukine.

Iako dobro znate ko ste i šta ste Vi tražite od izvršnog direktora Twittera Jack Dorseya i izvršne direktorice YouTuba Susan Wojcicki da drugima, a posebno Srbima ograniči slobodu govora, izražavanja zbog toga što objavljuju na društvenim mrežama “sadržaj koji poriče i iskrivljuje istinu o genocidu u Srebrenici.”

Jasno je i poznato je da je za Vas istina o genocidu u Srebrenici samo ono što je utvrđeno i presuđeno na suđenjima Srbima a i drugima za taj zločin. Vi želite samo na osnovu toga govoriti i pisati istoriju građanskog rata u Bosni i Hercegovini. Mimo normalnog svijeta Vi želite pisati istoriju na osnovu monofunkcionalnog a ne na multifunkcionalnom principu, jer bi tako morali prihvatii i dati isti značaj i drugim vansudskim istinama. Ako ste tako uvjereni u istinitost dokumenta, svjedočenja i ispravnost sudskih odluka u vezi genocida u Srebrenici što se bojite preispitivanja istih ili iznošenja i tematiziranja novih činjenica vezanih za ratne događaje u Srebrenici.

Ni VI a ni Valentin Incko, niti bilo ko drugi to pravo nam ne može oduzeti. I na kraju kličem: Živjela sloboda govora i izražavanja!

Molim sve, posebno moje Srbe, da stvaralački koriste slobodu govora, istraživanja, da se ne razbacuju sa bezsadržajnim floskulama,  i da što više dokumenata, činjenica plasiraju u javnost i tako ih objektiviziraju, materijalizuju kao dokaze, izvore za pisanje neke nove objektivnije bosanskohercegovačke istorije.

Mi (pod mi mislim na sve narode u Bosni i Hercegovini ma gdje bili) kao sav normalni svijet, trebamo imati, trebamo konzumirati slobodu govora, izražavanja i da tako koristeći to pravo budućim objektivnim, nacionalnošću i nacionalizmom neopterećenim istoričarima ponudimo, ostavimo i drugu istorijsku građu, druge istine, na osnovu kojih će oni, koristeći i sudsku istine, zaključiti da Ii se ratni zločin u Srebrenici može objektivno nazvati genocidom ili je to zločin protiv čovječnosti.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (02.08.2021.)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog