Radmila Trbojević

Srpski svet

Osvrt  na haiku  pjesmicu  Srpski   svet, spradačinu na nivou desetogodišnjeg  dječaka poletarca, mada misli da je prarano postao zreo (!)  u  teškim, ratnim vremenima, a pogotovo postratnim  vremenima, u kojim je završio škole, magistrirao i doktorirao, psihologa, čak sam ja mislila  sociologa, pjesnika - pisca, humaniste dosljednog europljnanina, LGBT  - poštovaoca (neka, zašto ne bi bio) povratnika  Velike Srbije  koja   logično potiče iz sintagme  s r p s k i  s v e t  iz njegovog  vremena (koje vrijeme je bio njegovo vrijeme ?! ), sada  oca,  muža i  želim  mu od  srca – sutra djeda- mada je među ovim  komplimentima,   najvažnije  ipak   omiljenog „srpskog„ blogera u  bošnjačkim krugovima, osim Bursaća, ne Nikoletine, razumije se.

Pa  nije valjda  omiljen  u Bošnjaka   Dani (j)el Simić ?!  Taj kad  sjedne onako  krakat  (mene podsjeća na Nikoletinu Bursaća, mada, naravno ima  značajne razlike, ali je hrabrost baš ista ...)  noge u cipelama  (ili čizmama) broj, recimo 48- 52, ne  znam  tačno i  krene  da priča - onako glavat  i moderno ćelav, kao onaj  iz „Transportera“   –  mislim da neki  Bošnjaci gledaju  kako bi ga - kad bi mogli, od radosti  .... Mislim  pomilovali po glavi.

Dobro, nije moje da predviđam šta bi uradili neki Bošnjaci , šta bi, da može, uradila Bisera  T.(divno je bilo gledati je „moderno“  obučenu i elegantnu onako pokrupnu (što crna boja odlično pokriva),  ,gđe ..... e, ne može  niko  reći  iz tamo  nekih komisija, koje sve prate i sve znaju, čak i imena iz  Peticije građana,  da sam rekla gdje .... mogao bi me zakačiti Inckov zakon pa da najebem zbog ovoga, a ne zbog onoga što sam pisala, ali je sada, na sreću, već zastarjelo. Nema retroaktivne primjene   o n o g a   zakona !  

Sada bi recimo mogla na napišem (ima veze sa pjesmicom iz naslova) o tome  da li UOPŠTE  IMA  SRBA  U SVIJETU?   Ima. Danas   su   samo  srpske  zajednice   o n e   velike Srbije, koja  se  u  ratničkim  bunilima  pričinjavala  rasturačima   Jugoslavije,  od  Beča  sve  dole do  Skadra na Bojani. Gluposti. bIle su to gluposti i onda i sada.

Da li  bi   nekom bilo zabranjeno   ko bi, recimo   Britaniju   iz vremena kraljice  Viktorije, nazvao  sada   imperijom  stvorenom   silom   (danas  je mirna  da mirniija ne može biti), a  recimo  to  kaže   stručnjak  za   IT, Indijac (dobio državljanstvo  sa  Oksforda direktno), tj.  da priča   kakva  mu je bila istorija u  svijetu Commonwealth-a nekada davno. Smije li da kaže ? Smije. Ali, nije blesav da drma stolicu demokratije na kojoj sjedi.

Da li sada neko smije da  priča u  BRD –u  –što   je  ista sastavljena  tj. spojena, a   bio je recimo  odani  službenik u sigurnosnoj ageniciji, znamo kojoj, u doba  DDR-a. Ko zna, možda bi i stradao. Možda i ne bi.  Različiti  su  aršini demokratije.

Ili,  da li bi iko stradao zato što voli svoju zemlju pa bila ona i San Marino, a nije recimo tako velika kao Brazil, ili  Kina ...

Ima  li i gdje   još   ljudi koji  sebe smiju nazvati Srbi, a žive preko okeana, TAMO DALEKO, u Kanadi, Australiji itd. tj.  da ne bi neko pomislio da  žele da  Čikago, recimo,   bude njihov, da ga zaposjednu  budući da je tamo srpski svijet brojan i  da je tamo  visila srpska zastava na Vidovdan.  

Koga briga ?

AKO IMA SRBA u svijetu i  ŠIRE  da li im  je granica  jebeni Karlobag, ili im je granica  NEBO, što  BLOGER  naravno  ne razumij ,  budući   da je davno osviješten  i upućen tamo gdje treba.

Da li je SRPSKA  granica (duhovna,  a ne „zidovna“)  tako pišljiva, tako bezvezna kako je vidi  srpsko- bošnjačko- hrvatsko – europski   bloger-  pjesnik,  povjesničar i humanista  (koji mislim ni sam ne zna koji  stav  zapravo ima  PO TOM PITANJU), želeći da se Bošnjacima.. , a ne,   ne  nisam rekla  šta i  gdje .... nisam budala da me  pozovu na  saslušanje ovako  staru i iznemoglu na odgovornost  zato  što nešto  pišem   o nekom povlaštenom  blogeru   pa  da  najebem kako nije niko moj -tj. politički

 Doduše, otac  moj, poručnik  te strašne   1948, sa  još  ognojenom ranom  na ruci  i  28 gelera u istoj, koje je vadio maltene svake godine i kasnije kad se ruka upali, a on Ćirom  iz JajCA  u Sarajevo čudom  je  izbjegao Goli otok, a  volio se  „nadgornjavati„  sa  odanima  majorima pukovnicima, krajiškim i ličkim, pa je srećom samo dobio  hitnu  prekomandu u Jajce  iz B. Luke u  roku od 48 sati, kamionom, u decembru mjesecu,  sa  sve  ženom i troje djece....   

Mislim  da i   bloger-pjesnik čuvene pjesmice o Srbima takođe   spada  sada u okvire onoga   zakona za  neke, a ne za neke koji  mogu pljuvati Srbe.

Evo  neka  n e k o   nađe  gdje  u ovome   blogu  ima  govora  mržnje, nekakvo pljuvanje  itd.?  Nema ga. Dapače, ja   ovoga   blogera volim, on me   inspiriše   svojom  naivnom inventivnošću maštom, ponekad  i   dobrim namjerama, on me tjera  da pišem (baš kao što on voli mene, što bi me mrzio, nema potrebe...ja mu nisam smetnja da bude proaktivan, da  se istakne itd.

Vratimo se  na trenutak srpskom s v e t u.

Zar ne postoji islamski svijet, azijski svijet,  kineski, mislim, gdje se govori kinski jezik, itd. ... Dakle,  islamski  svijet može. Posebno sada. Bošnjaci se oslanjaju, poštuju i nadaju  baš u islamski svijet. I neka. To je njihovo pravo. .

Na koji svet se Srbi  oslanjaju ? Smije li neko da  takne, tj.  baš  jako da  gurne  prst u  oči    koje budno paze   da  totalno  ne propadnemo. Vijekovima smo se  obraćali  baš tim  očima, sa ikona  pravoslavnih, u mukama i  pogibijama, a   one   su   n a s  gledale. Da, baš ikone su gledale nas.. Ali to već nije  za duhovno znanje blogera. On nije u toj priči. I to je njegovo pravo. Sloboda da vjeruje u danas. Ništa prije. I ništa poslije.

Zašto  je  uopšte  problematičan srpski   s v e t  političkom pjesniku- blogeru ?

Jedino, možda   da može dobiti inspiraciju, napisati diletantsku  pjemicu i  poručiti  da Srbe može pljuvati ko stigne i  kako stigne. Koliko  beznačajan  treba biti srpski svet da ne bi bio veliki svet ? 

Je li sloboda govora  samo onoliko  slobode koju propišu  Srbima?

Je li sloboda govora sloboda  njemušta? Naređena.  Znakovna. Dimni signali  kao nekada  indijanski ?  Je li  danas  sloboda – ono što sloboda treba da bude.

I za kraj  jedna latinska, oni su davno sve rekli.

Saepe minus faciunt homines qui magna minantur... Ako nemate  rječnik, ako u srednjoj  školi latinski jezik nije bio značajan,  ili ga u  trogodišnjem  ŠUP-u   nije bilo,  evo „prijevoda“:

Često manje čine oni koji mnogo prijete ....

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (24.08.2021.)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog