DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Pitanje je da li genocid (u Srebrenici D.Š.) ima te razmjere, za koje je neko rekao, a to je sada zvanična verzija

Srbi su različito tumačili svijet genocida, a radi se o tome da se svijet genocida promijeni.

Kojim postupcima bošnjački kreatori javnog mnenja od jedne izjave koja postavlja i nezgodna pitanja napraviti izjavu koja ti sto posto odgovara.

Zašto novinari, urednici portala saff.ba nisu za naslov komentara Petra Đokića uzeli dio njegove izjave, koju sam uzeo za naziv bloga, nego su se tendenciozno opredijelili za naslov: ”Dodikov koalicioni partner  priznao genocid u Srebrenici .“

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske i predsjednik Socijalističke partije (SP), u emisiji na RTRS-u da je komentar na Zakon o negiranju genocida u Srebrenici, portal saff.ba je prenio dio njegove izjave:                                               

“A da li treba negirati genocid koji se desio ili ne, ne treba ga negirati. Pitanje je da li genocid ima te razmjere, za koje je neko rekao, a to je sada zvanična verzija”, kazao je Đokić.”

Na portalu TVN1 i ba.n1info.com objavljen je dio te Đokićeve izjave: “Da li treba negirati genocid koji se desio ili ne? Ne treba ga negirati. Pitanje je da li genocid ima tu razmjeru”, izjavio je Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije RS.”

Novinar najavljuje Đokićevu izjavu “jedan politički lider u RS jasno sinoć poručuje” i tendenciozno je skraćuje izostavljajući dio izjave: ”za koje je neko rekao, a to je sada zvanična verzija”.

Sljedeći upotrebitelji i zloupotrebitelji ove Đokićeve izjave, namjerno će zaboraviti i ovaj dio izjave:”za koje je neko rekao, a to je sada zvanična verzija.”

A dio Đokićeve izjave “Da li treba negirati genocid koji se desio ili ne? Ne treba ga negirati”, jako brzo će se preimenovati u: “Dodikov koalicioni partner priznao genocid u Srebrenici,“ ili “Petar Đokić priznao genocid u Srebrenici!”

Primjer reagovanja Nebojše Vukanovića, narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) pod nazivom “Dodikov Srbenda i ministar Petar Đokić” podržao Inzkov zakon i javno priznao genocid”, je potvrda mog prethodnog stava.

Na društvenim mrežama već se, uglavnom, koristi izjava: “Petar Đokić priznao genocid u Srebrenici!”

Ostali dijelovi njegove izjave, koje sam gore citirao, jer ne odgovaraju bošnjačkom narativu, priči o genocidu u Srebrenici, već su preparirani i spakovani da se pošalju  u smetljište istorije.

S posebnim nestrpljenjem pratim portale, pregledao sam ih danas petnaestak,  i društvene mreže sa nadom da će neko komentarisati Đokićev stav: “Pitanje je da li genocid (u Srebrenici D.Š.) ima te razmjere, za koje je neko rekao, a to je sada zvanična verzija”!

Svi su jednoglasni i šalju ka javnosti poruku: “Dodikov koalicioni partner Petar Đokić priznao genocid u Srebrenici!”

Nema ni jednog komentara na ovim pregledanim portalima, ispod objave “Dodikov koalicioni partner Peter Đokić priznao genocid u Srebrenici!”, što govori da se niko nije osvrnuo na drugi dio ove izjave. Jasno mi je zašto to nisu uradili bošnjački patriotski portali, ali mi nije jasno i duboko sam razočaran zašto ćuti ogromna većina srpskih medija, jer ovaj dio Đokićeve izjave, po mom mišljenju, zaslužuje komentar i podršku.

U danu kad je Đokić gostovao u “Teleringu” Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske izjavio je “5.000, 8.000 ili 80.000 ljudi nije isto…Dakle, postoji razlika.” Imajući na umu da postoji razlika u broju utvrđenih žrtava.

Komentarisao bi drugi dio izjave Petra Đokića “Pitanje je da li genocid (u Srebrenici D.Š.) ima te razmjere, za koje je neko rekao, a to je sada zvanična verzija.”

Petar Đokić razmišlja i pita “da li genocid (u Srebrenci) ima te razmjere”, pri tom misli na broj žrtava 8.372, “za koje je neko rekao”, misli na Komisiju za Srebrenicu, “a to je sada zvanična verzija”, koju je  bošnjačka i svjetska javnost prihvatila, a to je da je 8.372. ubijenih u genocidu u Srebrenici.                                                                

Postavljena pitanja traže odgovor.

Moj kratki odgovor na Đokićevo pitanje, jezgrovit i istinit, jer je zasnovan na podacima relevantnih svjetskih i domaćih institucija, organizacija i komisija.

  • Nijedna od ovih relevantnih institucija, organizacija i komisija, koje sam konsultovao: Podaci Haški tribunal, Međunarodna komisija za nestala lica, Institut za nestala lica Bosne i Hercegovine, Informacioni dokumentacioni centar Sarajevo, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Banja Luka, Komisija za Srebrenicu, Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 92. do 95.godine, nije javno objavila podatak da je u genocidu u Srebrenici ubijeno 8.372 lica, a kako stvari stoje, dokumenti pokazuju niti će ikad moći objaviti podatak, zasnovan na činjenicama,dokazima,da je u genocidu u Srebrenici ubijeno 8.372 lica.
  • Komisija za Srebrenicu utvrdila je i objavila podatak da je u regiji Srebrenica nestalo 8.372-a lica, ali to ne znači da su svi oni stvarno nestali:
  • Ø dokaz da ima na ovom spisku od 8.372 nestalih i onih koji nisu stvarno nestali, nalazi se u ahivi Instituta za nestala lica BiH, gdje su prilikom procesa verifikacije nestalih lica utvrdili da 735 lica sa spiska prijavljenih nisu nestala lica;
  • Ø Neki njih su živi, neki su nestali ili poginuli, prije ili poslije jula 1995. godine, u regiji Srebrenica ili na drugim mjestima.
  • Na osnovu Zakona o nestalim licima Bosne i Hercegovine, Institut za nestala lica Bosne I Hercegovine i Međunarodna komisija za nestala lica do danas je:
  • Ø verifikovala 7.637 nestalih lica iz regije Srebrenica;
  • Ø identifikovala 6.812 nestalih lica iz regije Srebrenica;
  • Ø traga se aktivno za još 825 nestalih lica iz regije Srebrenica.
  • Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 92. do 95.godine, u svom Izvještaju i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Banja Luka, u knjizi “Bitka za Srebrenicu”, autora Dušana Pavlovića, na osnovu više desetina dokumenta, koji su nastali u Tuzli u julu mjesecu, u kojima su preživjeli iz Marša smrti svjedočili, a ti dokumenti se nalaze u arhivi Haškog trbunala, pokazali su da je više hiljada Bošnjaka, tokom marša poginulo u borbama sa Vojskom Republike Srpske.

Svi podaci, informacije, činjenice koje sam u blogu koristio mogu se provjeriti, i zbog toga oni neumoljivo nemilosrdno sugerišu da treba razmišljati da li genocid u Srebrenici ima te razmjere (i sadržaj) koji je nametnut svjetskom i domaćem javnom mnenju.

Sudske presude, utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici su istorijski izvori koje će koristiti istoričari kad budu pisali istoriju građanskh ratova na Balkanu krajem prošlog vijeka. Koristit će i druge činjenice koje će im biti na raspolaganju jer se istorija ne piše samo na osnovu sudskih utvrđenih činjenica.

Od našeg rada, mislim na Srbe, i od rada naših prijatelja, u mnogome će zavisiti da li će sve  te sudski utvrđene činjenice, postati i istorijske činjenice.

Zbog toga se srpski intelektualni resursi, i resursi naših prijatelja, moraju angažovati  na istraživanju, sakupljanju, obradi i objavljivanju činjenica o genocidu u Srebrenici.

Ta zbirka utvrđenih činjenice, do kojih se došlo naučnim metodama, i  koje su priznate i od drugih, bit će korištena da se, u nekom trenutku, dobije odgovor na ovo po meni važno pitanje Petra Đokića: “Pitanje je da li genocid (u Srebrenici D.Š.) ima te razmjere, za koje je neko rekao, a to je sada zvanična verzija”!

Srbi su različito tumačili svijet genocida, a radi se o tome da se svijet genocida promijeni.

Prilozi uz komentar:

 

  1. https://ba.n1info.com/vijesti/milanovic-trazi-definiciju-genocida-u-srebrenici-covic-opravdava-podrsku-snsd-u/

03 12 2021 Milanović traži definiciju genocida u Srebrenici, Čović opravdava podršku SNSD-u; ba.n1info.com

  1. https://saff.ba/dodikov-koalicioni-partner-priznao-genocid-u-srebrenici-video/

03 12 2021 Dodikov koalicioni partner priznao genocid u Srebrenici (VIDEO); saff.ba

  1. https://nebojsavukanovic.info/djokic-kontra-dodika-priznao-inckov-zakon-i-genocid/

03 12 2021 Đokić kontra Dodika – priznao Inckov zakon i genocid

  1. https://otvoreno.ba/novosti/sim/petar-djokic-pred-kamerama-priznao-genocid-u-srebrenici/?fbclid=IwAR0yDxKCPalrv5JmVfcqC67G-9p-d8msK59VE93hKaUvR-F_Le5WefElJ-k

03 12 2021 Petar Đokić pred kamerama priznao genocid u Srebrenici

 

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (06.12.2021.)     

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog