Radmila Trbojević

Bez naslova generalno, pojedinačno da (razmišljanja političke neanalitičarke)

  1. VANREDNA SJEDNICA SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE (nadležnosti)

Taman da je sve što je predložila pozicija  u Skupštini  i što je zaključkom verifikovala u vezi vraćanja  nadležnosti,  da ne ponavljam –   taman da je neostvarljivo,  dakle utopija - opzicija, po meni, naravno, nije  položila  taj  ispit vremena, tj. nije prihvatila  ono što je trebalo podržati.  Pogotovo  NIJE  shvatio  SDS –partija koja sada nije ona koja je bila (koja je u mnogo gorim vremenima bila monolitna) – a  kojoj sada PDP određuje  smjernice nacionalne politike. Koliko god se činilo da bi u slučaju prihvatanja Dodikovih prijedloga, opozicija učvrstila  svoj položaj i koliko god bile tačne procjene opozicije da idemo u opasnu avanturu  -nije trebalo izaći iz sale onako kako su oni izašli. To je bila radost samo Bošnjacima. Zašto ?

Zato jer je opozicija   izigravala „razumnu“  globalističku, europsku  (lažnu) političku  zrelost, očigledno građansku, na koju su nasjeli, mantru „svi smo mi građani BIH“ u  situaciji   kad  je, ne samo zbog  nefunkcionalnosti   Federacije (a ona nikome ne smeta) – nego  sagledavajući ukupno  situaciju u BiH,   koja nestabilna zbog baš te Federacije, dakle, čak i da  jeste  opozicija   z a i s t a   zaključila  da je sve smislio Dodik da podigne rejting svoje partije –   morala  je da   p r o c i j e n i, da   bude makar  prosječno  dovitljiva, makar  srednje pragmatična (a misle da je ono  što su  uradili  za Republiku na  onoj  sjednici patriotizam i da se nekakvom   iskrenošću   (mada u iskrenost mnogih u opoziciji ozbiljno  sumnjam)   m o ž   e  ubijediti   narod  da  ne  „šuruje„ sa Bošnjacima, da ne postoje tajni dogovori, NIJE U PRAVU, jer čim opoziciju i njene stavove  hvali bošnjačka  strana morala  bi se  duboko  zamisliti ZAŠTO. Samo su dva razloga od više njih,  koji dugo vremena  vrijeđaju i ponižavaju Srbe, a dovela su do reakcije srpskih vladajućih političara

  1. Zato što postoje čvrsti dokazi o tome da Ustavni sud BiH jeste neosvojiva tvrđava sudija stranaca i domaćih – gdje Srbi nemaju šanse da nešto bude odlučeno u njihovu korist Ustavni sud nije tumač Ustava –nego kreator zakona. Što nigdje ne postoji. Možda bi  rješenje bilo da SVE sudije budu stranci –pa bismo makar znali - zašto  se sve ovo  dešava.
  2. I zato što I- Zakon (ja ga tako nazvala)  o zabrani negiranja genocida  ne postoji u  zemljama  gdje   postoje ljudska prava, sloboda mišljenja  i stvarna demokratija, ali može da  postoji u kolonijama i pritektoratima. A kolonije i protektorate  ne „usisava“  EU  imperija –osim ako bi im trebalo da se što  je više   moguće podvuku pod rusku granicu.   Zato  su šanse balkanskih zemalja male. Nikakve, skoro.

Nije  bilo mjesta  na gore pomenutoj sjednici  za  kukanje opozicije  o tome kako je nama u Republici  teška  ekonomska situacija.  Jeste  teška!   Ima grešaka   POZICIJE,   ima, značajnih. Kako  su borci,  a i  preživjeli  prvi  poslanici, osnivači RS –a   zaboravljeni, invalidi, penzioneri  i  radnici  gurnuti u siromaštvo.  Kako je sve poskupjelo  –a  jeste. Kako je strašno čuti da  neko ko se uhljebio u  Sindikatima (mogao bi konju rep iščupati)  i ima  sigurno  dobru platu, kaže da je  povećanje od 30 KM  velika stvar za onoga ko ima 500 ili nešto više KM plate mjesečno.  Kako ga (Sindikat i njege lično)  nije stid da se pojavi na onoj govornici!?

Uzmimo situaciju  da opozicija  preuzme vlast  SUTRA,  šta bi se naopačke okrenulo (mada Radovićevi  komentari  na  ekonomsku  situaciju i budžet  zvuče zaista stručno, kao i  primjedbe  prof. Trivić  (koja lagano  i sistematski  brusi svoj  imidž  buduće političarke, bez  obzira šta ko mislio o tome), da  li  bi   bili  vraćeni dugovi   odmah, rijeka i  more pomoći, donacije, investicije  stizale u  ogromnom broju  –možda  za data obećanja  strancima    – ja ne znam, niti tvrdim  - ali ne vjerujem puno strancima. Zašto?  Zato što da su htjeli pomoći nesrećnome narodu u BiH, drugačija  bi se „pjesma„ ovdje pjevala. Za dobar život naroda u BiH bilo je vremena. Ali,   trebalo  je  ućutkati narode (Srbe i Hrvate) ohrabriti Bošnjake da mogu „zaorati“  dublje i jače,  stalna priča o ratu  i samo njihovimm stradanjima, bombardovanje  filmovima, sjećanjima, .. Nije bilo  mira  e da bi se ova zemlja mogla normalno oporaviti  i   razvijati.  Osveta je bila glavna misao.   Zato neka vrsta saradnje Srba i Hrvata nije uopšte neshvatljiva. Dapače, veoma je utemeljena. Sjetimo se Bošnjaci NISU htjeli  ČAK ni razgovarati o recimo izbornom zakonu. Nije bilo prijedloga o napr.  elektorskom (američkom)  sistemu izbora koji bi možda riješio  sitiaciju  u Federaciji, ali u Republici Srpskoj, mada mi nemamo taj problem ! ..   Dobro, ko sam ja da predlažem...  O rješenjima  opozicija ćuti.... Dubinska analaiza sitiacije  je, naravno,  nivo koji naširoko  raščlanjuju  politički analitičari. A ima ih, hvala Bogu ko  trave  poslije  kiše.

OJ MUNIRA GDJE TI JE  MUHAREM   (MURAT)

Riječi su jedne skoro zaboravljene pjesme, osim muškog  imena koje sam promijenila

Da li neko može ZANEMARITI ponašanja Bošnjka  prema Srbima, ne samo sada, nego godinama unazad ? Da li je normalno reći  (opozicija) mi smo za vraćanje nadležnosti i ukidanje I – Zakona ali mi bi to, možda, uradili   kad mi  dođemo na vlast, polako, sa saglasnostima  svih,  da ove druge ne zaboli  str .........njica   (obezbijediti malo  lubrikanta za strance  i druge), kad   stranci dozvole da mi (opozicija)  djelujemo... Kada će stranci to dozvoliti ? Nikada.  Zar neko od Srba može da podnese najnovije izjave čuvene Munire i anonimnog Murata da u Federaciji nije bilo logora za Srbe. A jeste bilo. I to strašnih. I šta ? Ništa ? Hoće li im Vukanović odgovoriti  kako sleduje ? Trebalo bi.

Ono mahanje konzervama paštete, vika na Srbende, ponašanje nedostojno intelektualca performans je za one koji  Vukana a podržavaju. Ali, narodna mudrost  kaže:   Hic  Rhodus, hic salto..    Vukanović je  pametan dečko, razumjeće poruku – ali mora znati da TEK SADA  BORBA  KROKODILA  U  MALOJ BARI  (Politička scena u RS u)  POSTAJE  SMRTONOSNA. A on je suviše borben, otvoren i  povodljiv, pa zato izvjesno ranjiv. To političar ne bi smio biti. Čak i kad govori istinu, on nije u stanju da je kaže mirno, bez emocija jer još nije zreo, niti je u stanju da shvati da narod vođe voli, to je   istina, ali  i   da  s v o j e   vođe svaka  revolucija guta,  osim onih  koji narod stegnu gvozdenom rukom... A ostanu oni koji iza leđa, mirno i često podmuklo  kuju svoje  planove. Oni pobjeđuju.

MOJ TELEFON JE MOJA PRIVATNA STVAR !

Da, ali, u „vunenim vremenima“  sva  sredstva  za postizanje političkih ciljeva su dozvoljena. Znaju oni koji su snimanja započeli.

U vremenu  „finćukastih“ i napaljenih dječaka, koji se snimaju  tokom  homoseksulanog  seksa   (uz evidentno  nerazumijevanje  tradicionalista i ostalih  homofoba, TEŠKE   LGBT  pozicije  u BiH  čiji  je  privatni život, evo i u četiri zida, teško ugrožen, kako se žale  - moramo shvatiti istinu  a to je da maloga nije niko homofobičan snimao, dapače, snimao je ili sam sebe, ili ga je snimao partner/partneri. Dakle, nije bilo prisile.

Koliko će javnost da ga osudi, ili će ga  č a k  podržati –nije moje da sudim. Možda će i to što se malome desilo  biti za nekoga plus –pa će ga više poštovati,  jer postoji populacija koja takve i štiti i brani, nego  neke „izdajnike„ (pitanje izdaje je zaista veoma široka tema)  svoga naroda, koji zbog neadekvatnog, mislim neodobravajućeg  ponašanja javnosti pate, a rade to što rade bez prisile   – pitanje je koje je u ova  zla vremena kakva su ova –veoma teško elaborisati. Zapravo, sve u politici, koju mi danas živimo, i  jeste   galimatijas  neutemeljenih  želja, planova, podmetanja,  zlobe, prelijetanja, kajanja, krađa, uspjeha, pa  onda  pada  i neuspjeha (nesrećni Zeljković, za sada)  –  ali da zaključim  kao  što  onomad  reče mladi  Škoro u jednoj pjesmi...

Istina je voda duboka ...

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (16.12.2021.)     

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog